Tudor Chirilă, despre mesajele politice şi prezenţa la proteste. „E vorba de bun simţ. Mă preocupă ţara în care trăiesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Chirilă a vorbit despre decizia de a se implica în evenimentele de pe scena politică, criticând deciziile puterii sau participând la proteste, dar şi despre faptul că foarte puţini dintre artiştii consacraţi aleg să vorbească public despre situaţia politică actuală.

Tudor Chirilă (43 de ani) este unul dintre puţinii artişti din ţară care aleg să-şi exprime opiniile cu privire la evenimentele de pe scena politică, criticând de cele mai multe ori deciziile politice ale guvernanţilor. Întrebat care sunt motivele care-l determină să-şi facă auzită vocea, Tudor Chirilă a răspuns că pur şi simplu „îl preocupă ţara în care trăieşte“ şi i se pare normal să fie aşa, potrivit unui interviu acordat agenţiei HotNews.ro. 

„Păi, în primul rând, cred că nu e vorba de politică, ci de bun simţ. Este vorba de a emite în spaţiul public nişte opinii vizavi de lucruri care vin din sfera politicului, se duc în sfera socială şi care-ţi afectează viaţa. Viaţa ta profesională, partea ta de antreprenoriat şi, până la urmă, viaţa comună. Pentru că eu percep ţara asta ca un loc în care am un spaţiu intim, care e casa mea, proprietatea mea, locul meu şi un spaţiu comun pe care-l împart cu ceilalţi locuitori ai ţării ăsteia. Şi spaţiile astea comune, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în beneficiul nostru, al tuturor, nu funcţionează. Plecând de la sănătate, de la educaţie, plecând de la administraţie şi-aşa mai departe. Şi-atunci îţi dai cu părerea. Şi ăsta este unul dintre argumente: mă preocupă ţara în care trăiesc şi mi se pare absolut normal. Dacă mă uit peste ocean, de la 50 Cent la Taylor Swift, pot să dau o listă cu 50 de artişti americani care îşi dau cu părerea şi care sunt implicaţi în viaţa cetăţii“. 

„Eu sper ca din ce în ce mai mulţi artişti, până la urmă, să-şi activeze această conştiinţă civică normală şi să înceapă să aibă o părere pertinentă faţă de ce se întâmplă“

Întrebat de ce crede că foarte puţini artişti îşi exprimă public opiniile politice, Chirilă a răspuns: „N-aş putea să spun că există un argument general pentru toţi cei care nu se implică, cred că argumentele sunt de ordin personal. Există posibilitatea ca ei să nu aibă încredere în puterea vocilor lor, poate să fie o chestie, şi să spună «domnule, eu îmi văd de treaba mea şi să se ocupe alţii de ţara asta» şi-aşa mai departe. Eu sper ca din ce în ce mai mulţi artişti, până la urmă, să-şi activeze această conştiinţă – nici măcar civică – socială, conştiinţă normală vizavi de momentul în care ne aflăm şi să înceapă să aibă o părere pertinentă faţă de ce se întâmplă.

image

FOTO Facebook

Tudor Chirilă este o prezenţă obişnuită la protestele din Bucureşti şi din ţară, fiind nelipsit şi de la protestele ce au avut loc în februarie 2017, faţă de OUG 13. Întrebat dacă protestele şi-au atins obiectivul şi dacă e de părere că mai este nevoie de ele, artistul a răspuns că „disperarea de a salva foarte mulţi penali şi de a păstra conducerea partidului îi va împinge pe parlamentari să meargă până la capăt“, de aceea este nevoie de proteste mai mult ca oricând:

„Păi mie mi se pare că e nevoie în 2018 mai mult. Dacă ne uităm, dacă ar fi să judecăm prin ceea ce se dorea în 2017, în februarie, prin ordonanţa 13 şi la ce propuneri de modificare a codului penal s-a ajuns acum, mie mi se pare că atunci era aşa, un fel de primăvară, faţă de crivăţul zilelor noastre. Ce nu înţeleg este cum lumea nu înţelege că ce pregătesc acum, ce pregăteşte Parlamentul sau majoritatea parlamentară acum este mult mai grav decât ce se dorea în februarie prin ordonanţă de guvern. Şi nu… încerc şi eu să-mi explic de ce lumea a abandonat să încerce să înţeleagă. Cred că, de fapt, e mult prea tehnic, şi asta am vorbit-o cu foarte multă lume, cred că nu se explică destul de pe înţelesul tuturor, mai ales consecinţele. Mai ales consecinţele şi mai ales consecinţele la nivelul nostru de viaţă care-l interesează pe omul mediu – antreprenoriatul, felul în care va fi afectat venitul lui, şi-aşa mai departe. Cred că disperarea de a salva foarte mulţi penali şi de a păstra conducerea partidului şi aşa mai departe îi va împinge să meargă până la capăt“, a conchis artistul. 

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite