Şefa Institutului de Virusologie din Wuhan: Deţinem trei tulpini vii de coronavirus, însă niciuna nu corespunde cu cea care produce Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din Wuhan
Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din Wuhan

Institutul de Virusologie din oraşul Wuhan din China, incriminat cu regularitate de Statele Unite, deţine trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul de coronavirus care produce boala COVID-19, susţine directoarea sa, Wang Yanyi, potrivit AFP.

Potrivit celor mai mulţi oameni de ştiinţă, noul tip coronavirus a fost probabil transmis la om de la un animal. A fost incriminată o piaţă din oraş, deoarece acolo s-ar fi vândut animale sălbatice vii.

Însă existenţa la doar câţiva kilometri de acel loc a unui Institut de Virusologie alimentează de mai multe luni ipoteze privind o scăpare de sub control a noului coronavirus, care produce boala COVID-19, din acest laborator sensibil.

În urma unor articole de presă, secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit la începutul lunii despre o "anchetă" pentru a analiza această teorie, care nu se sprijină pentru moment pe nimic foarte tangibil.

Aceste suspiciuni sunt "pură fabricaţie", a declarat directoarea institutului, Wang Yanyi, la televiziunea publică CGTN.

"La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul există", a spus ea într-un interviu difuzat sâmbătă seară de CGTN, dar realizat la 13 mai.

"Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?", s-a întrebat ea.

Primele persoane infectate cu noul coronavirus au fost semnalate la sfârşitul anului trecut în oraşul Wuhan. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi a făcut circa 340.000 de morţi.

Diverse teorii, mai mult sau mai puţin exuberante, au înflorit în ultimele luni pe internet şi incriminează Institutul de Virusologie din Wuhan.

Directoarea sa a recunoscut că laboratorul "a izolat şi obţinut unele tipuri de coronavirus de la lilieci".

"Avem trei tulpini vii de virus", a afirmat ea, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 "nu este decât în proporţie de 79,8%".

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume.

Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaştere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă ştiinţifică, potrivit AFP.

Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.

Institutul Wuhan s-a deschis în 1956 ca o instalaţie de microbiologie, cu accent pe agricultură. De-a lungul anilor, institutul şi-a extins cercetările pentru a include bolile infecţioase umane. După SARS în 2002, China şi-a dat seama că are nevoie de un laborator capabil să efectueze cercetări asupra grupului mortal şi extrem de transmisibil de agenţi patogeni cunoscuţi ca P4, informează South China Morning Post.

Bazele laboratorului care urma să fie deschis în 2018 s-au pus încă din 2004, când China şi Franţa au semnat un acord pentru construirea laboratorului de 300 de milioane de yuani (42,4 milioane USD) din Wuhan. Acesta a fost modelat pe laboratorul P4 Jean Mérieux-Inserm din Lyon, unde virusul Ebola a fost confirmat şi caracterizat pentru prima dată în 2014.

Cerinţele de securitate pentru un astfel de laborator sunt stricte. Cercetătorii trebuie să poarte costume de presiune pozitivă şi să lucreze continuu în ture de patru până la şase ore, fără pauze de baie sau de masă. 

Potrivit unui articol despre siguranţa de pe site-ul web al institutului publicat anul trecut, aceştia trebuie să îşi schimbe hainele şi să se supună unei proceduri de dezinfectare chimică, care durează o jumătate de oră atât la intrarea cât şi la ieşirea din instalaţie.

"Deoarece laboratorul P4 cercetează microorganisme extrem de patogene, în interiorul laboratorului, odată ce tuburile de testare a virusului au fost deschise, este ca şi cum ar deschide cutia Pandora", se arată în aviz. „Aceşti viruşi pot veni şi pleacă fără urmă, iar în timp ce există diferite măsuri de protecţie, totuşi este necesar ca cercetătorul să funcţioneze cu atenţie pentru a evita riscurile cauzate de erorile operaţionale”, a declarat Song Donglin, şeful proiectului de laborator, pentru Guangzhou Daily în 2018.

De ce există suspiciuni că virusul SARS-COV 2 a plecat din Institutul de Virusologie din Wuhan?

O teorie interesantă a plecat chiar de la câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină din 2008 Luc Montagnier care împreună cu Françoise Barré-Sinoussi şi Harald zur Hausen au descoperit virusul imunodeficienţei umane (HIV).

 Într-un interviu acordat unui canal de ştiri francez, Montagnier a afirmat că virusul, care provoacă infecţia cu COVID-19 care provoacă ravagii în întreaga lume, a fost rezultatul unei încercări de fabricare a unui vaccin împotriva HIV într-un laborator chinez.

Luc Montagnier a susţinut că prezenţa unor elemente de HIV şi germeni de malarie în genomul coronavirusului este „extrem de suspectă” şi „nu ar fi putut apărea în mod natural”. 

Cercetătorul francez a susţinut, de asemenea, că ar fi avut loc un „accident”  în laboratorul naţional de biosiguranţă din Wuhan, care este specializat în coronavirusuri din anii 2000.

Un alt virolog francez Étienne SimonLorière a declarat pentru AFP că „acestea sunt elemente foarte mici care se regăsesc la alţi viruşi ai aceleiaşi familii”, informează presa franceză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mai spus că nu există nicio dovadă a faptului că virusul SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite