De ce va trimite Japonia o navă militară şi două avioane de patrulare în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: foreignpolicy.com
FOTO: foreignpolicy.com

Japonia urmează să trimită o navă militară şi două avioane pentru a ajuta la apărarea căilor maritime în Orientul Mijlociu, strategice în ce priveşte petrolul, dar fără să se alăture coaliţiei conduse de Statele Unite în regiune, a anunţat Guvernul vineri, 27 decembrie.

Tokyo urmează să trimită în regiune un distrugător în domeniul informaţiilor şi două avioane de patrulare maritimă de tip P-3C, a precizat un purtător de cuvânt al Executivului, Yoshihide Suga, relatează AFP. 

„Este vorba despre o misiune vizând să garanteze pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi să asigure securitatea navelor care efectuează transporturi în contul Japoniei“, a subliniat el, precizând şi că 90% din importurile nipone de petrol brut provin din regiune.

Această decizie intervine în urma unor atacuri în vară vizând petroliere la Golful Persic, între care şi o navă japoneză, precum şi instalaţii petroliere saudite.

Washingtonul, alte ţări occidentale şi Arabia Saudită acuză de aceste atacuri Teheranul, care respinge orice implicare. Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au agravat de la începutul anului. Iranul a fost acuzat şi că ar fi minat mai multe petroliere în largul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi că a atacat, apoi, sau a confiscat alte basimente în apropierea Strâmtorii Ormuz.

Activităţile de patrulare ale forţelor japoneze nu urmează să aibă loc în această strâmtoare strategică tranzitată de o mare parte a petrolului mondial, în care operează o coaliţie condusă de Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării. Forţele de autoapărare urmează să opereze în ape internaţionale la Golful Persic, în nordul Mării Oman şi la Golful Aden, a precizat el.

Este prima astfel de decizie luată de Tokyo după adoptarea noii legislaţii a Apărării, în 2016, care extinde prerogativele Forţelor de autoapărare în străinătate.

Această nouă legislaţie a cauzat polemici, iar opozanţii ei au apreciat că încalcă Constiţiua pacifistă, care îi interzice Japoniei să folosească mijloace militare ofensive în soluţionarea diferendelor internaţionale. Această misiune de patrulare în Orientul Mijlociu urmează să dureze un an şi ar putea fi prelungită.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite