Kim Jong-un va primi premiul pentru „pace şi justiţie“ al Fundaţiei Sukarno

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un va primi un premiu decernat pentru promovarea independenţei şi dezvoltării FOTO E/AP
Kim Jong-un va primi un premiu decernat pentru promovarea independenţei şi dezvoltării FOTO E/AP

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, criticat pentru încălcarea drepturilor omului, a fost desemnat laureat al unui premiu pentru „pace şi justiţie“ în Indonezia, a anunţat luni, pentru AFP, fiica fostului preşedinte indonezian Sukarno, relatează Le Figaro.

Rachmawati Sukarnoputri a confirmat pentru AFP că liderul nord-coreean Kim Jong-un, criticat de numeroase ONG-uri şi ONU din cauza multiplelor încălcări ale drepturilor omului şi atrocităţilor comise în ţara sa, va primi în septembrie premiul „pentru pace, justiţie şi umanitate“ decernat de Fundaţia pentru Educaţie Sukarno.

Ea a respins acuzaţiile privind încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord.

„Kim Jong-un trebuie onorat pentru lupta sa împotriva imperialismului neocolonialist. Afirmaţiile cu privire la încălcarea drepturilor omului (în Coreea de Nord) sunt false. Totul nu este decât o propagandă occidentală“, a declarat Rachmawati Sukarnoputri.

Sukarno, primul preşedinte al Republicii Indonezia, a cărei independenţă a proclamat-o în 1945, a stabilit legături cu Coreea de Nord în anii 1950. De atunci, Jakarta întreţine o relaţie deschisă cu Phenian. În aprilie, o delegaţie din Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate ţări din lume, a vizitat Indonezia cu ocazia unui eveniment internaţional.

Premiul Sukarno, decernat unor lideri politici mondiali pentru promovarea independenţei şi dezvoltării, a fost acordat în 2001 bunicului actualului lider nord-coreean, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene, care a condus ţara din 1948 şi până la moartea sa, în 1994.

Printre alţi laureaţi ai Fundaţiei Sukarno mai figurează Mahatma Gandhi, un lider politic indian care a luptat pentru independenţa ţării sale, dar şi opozanta birmaneză Aung San Suu Kyi, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite