Marea Britanie va plasa în carantină călătorii veniţi din străinătate, începând din 8 iunie, pentru prevenirea transmiterii COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto epa efe
foto epa efe

Marea Britanie va plasa în carantină călătorii care vor sosi din străinătate începând din 8 iunie, a anunţat vineri ministrul de Interne Priti Patel, o măsură despre care companiile aeriene au avertizat că le va devasta sectorul, transmite Reuters.

Toate persoanele sosite din străinătate, inclusiv britanicii, vor fi obligate să se auto-izoleze timp de 14 zile şi să ofere detalii despre locul unde vor sta, fapt criticat de companiile aeriene, grupurile de afaceri şi politicieni.

”Acum am trecut de vârful epidemiei şi trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja de cazurile importate care ar putea să ducă la o nouă creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire”, a afirmat Patel într-o conferinţă de presă.

Cei care vor încălca măsurile de carantină în Anglia ar putea fi amendaţi cu 1.000 de lire sterline şi ar putea fi făcute controale de către oficiali din domeniul sănătăţii sau de frontieră.

Carantina nu se va aplica persoanelor care sosesc din Republica Irlanda, transportatorilor de mărfuri, profesioniştilor în domeniul medical şi muncitorilor agricoli sezonieri. Măsurile vor fi revizuite o dată la trei săptămâni.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a sugerat ca guvernul să negocieze ”poduri aeriene” pentru călătorii care vin din ţări cu un număr mic de infecţii cu noul coronavirus.

Spre deosebire de multe alte ţări, Marea Britanie a efectuat puţine teste şi controale pentru vizitatori, măsurile de carantină fiind limitate doar la sosirile din China, la începutul epidemiei.

Spania şi Italia au introdus reguli potrivit cărora călătorii din străinătate trebuie să se auto-izoleze timp de două săptămâni, în timp ce Irlanda a anunţat vineri propuneri referitoare la carantină.

Camera Britanică pentru Comerţ a anunţat că măsura de plasare generalizată în carantină este profund îngrijorătoare şi că ar putea fi evitată cu măsuri serioase de siguranţă.

”Această abordare va fi dăunătoare pentru afacerile internaţionale şi încrederea investitorilor, într-un moment în care este esenţial să demonstrăm că Marea Britanie se poate deschide în siguranţă pentru afaceri”, a declarat directorul general al Camerei Britanice pentru Comerţ, Adam Marshall.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a susţinut măsurile, dar a spus că modul în care guvernul a gestionat sosirile în Marea Britanie ”a fost lipsit de urgenţă, de coerenţă şi de claritate încă de la debutul epidemiei”,

Unii membri ai guvernului au criticat şi ei măsurile.

Cei mai critici faţă de planul guvernului au fost directorii de companii aeriene, care au spus că măsurile vor avea repercusiuni grave.

Michael O’Leary, directorul general al operatorului Ryanair, a declarat că măsurile vor fi ”neaplicabile şi imposibil de verificat”.

Ryanair şi easyJet au prezentat planuri de reluare a unor zboruri, în lunile următoare. Dar, în cadrul planului referitor la carantină, Virgin Atlantic nu va relua zborurile până în august cel mai devreme.

“Introducerea carantinei în acest stadiu nu are niciun sens şi va însemna un trafic aerian internaţional limitat, în cel mai bun caz. Este cel mai prost lucru pe care l-ar putea face guvernul, dacă intenţionează să repornească economia”, a declarat Tim Alderslade, director general al organizaţiei Airlines UK.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite