Egiptul cumpără două nave Mistral de la Franţa, anterior destinate Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Yves Le Drian (centru) şi ManuelValls (dreapta) sunt într-o vizită oficială la Cairo. FOTO AFP
Jean-Yves Le Drian (centru) şi ManuelValls (dreapta) sunt într-o vizită oficială la Cairo. FOTO AFP

Egiptul a semnat sâmbătă cu Franţa contractul de cumpărare a celor două nave de război Mistral, a căror vânzare Rusiei fusese anulată de Paris din cauza crizei ucrainene, potrivit „Le Figaro“.

Preşedintele francez Francois Hollande anunţase la 23 septembrie că s-a pus de acord asupra acestei vânzări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi. Surse din anturajul ministrului francez al apărării vorbeau despre o sumă de circa 950 de milioane de euro pentru achiziţionarea acestor două nave de proiecţie şi comandament (BPC), foarte sofisticate.

Anunţul semnării contractului a fost făcut de Valls într-o conferinţă comună susţinută la Cairo de acesta împreună cu omologul său, Cherif Ismail, la scurt timp după o întâlnire cu preşedintele egiptean al-Sissi.

„Este un motiv de satisfacţie, o dovadă a încrederii în ceea ce priveşte cooperarea pe care o vom continua deoarece avem nevoie de un Egipt puternic“, a declarat Valls, însoţit la Cairo de ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian. 

Grupul francez "DCNS tocmai a semnat cu marina egipteană contractul de vânzare a celor două nave Mistral în prezenţa domnilor Sissi şi Valls", a declarat pentru AFP un membru al anturajului premierului Manuel Valls încă de la prânz. 

În februarie, francezii le-au mai vândut egiptenilor 24 de avioane de vânătoare afale şi o fregată Fremm, dar şi rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie. De asemenea, Valls a precizat că francezii sunt interesaţi de continuarea investiţiilor în Egipt, în prezent valoarea investiţiilor făcute de cei din Hexagon în statul arab fiind de peste şase miliarde de euro, potrivti „Le Monde“ 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite