Netanyahu va cere duminică guvernului să aprobe anexarea unei părţi din Cisiordania. Astăzi merge la Putin cu planul de pace al lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamn Netanyau vor dicuta pe marginea planului de pace propus de Donlad Trump
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamn Netanyau vor dicuta pe marginea planului de pace propus de Donlad Trump

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au făcut cunoscut AFP mai mulţi responsabili israelieni.

Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american, Donald Trump, prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania.

Responsabilii israelieni nu au precizat ce teritorii va cere Benjamin Netanyahu guvernului să anexeze.

Ministrul israelian al apărării, Naftali Bennett, a declarat miercuri că planul de pace propus marţi de preşedintele american Donald Trump creează o oportunitate pentru aplicarea suveranităţii Israelului asupra a aproape o treime din Cisiordania ocupată, transmite Reuters.

„Seara trecută, istoria a bătut la uşa casei noastre şi ne-a dat o ocazie unică de a aplica legea israeliană asupra tuturor aşezărilor din Samaria, Iudeea, Valea Iordanului şi nordul Mării Moarte“, a declarat Bennett, folosind numele dat de autorităţile israeliene Cisiordaniei ocupate.

Facţiunea de extremă dreapta Căminul Evreiesc condusă de Naftali Bennett este partener în coaliţia de guvernare a prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Bennett, care a susţinut mult vreme anexarea unei mari părţi a Cisiordaniei, a lăudat planul propus de Trump pentru faptul că permite Israelului să păstreze controlul asupra aşezărilor de colonii din Cisiordania.

În opinia lui Naftali Bennett, Israelul a primit efectiv undă verde pentru a începe aplicarea legilor sale 'în toate teritoriile în care preşedintele Trump doreşte', ceea ce, potrivit ministrului apărării, înseamnă aproximativ 30% din Cisiordania.

Bennett a mai spus că a ordonat formarea unei echipe speciale în cadrul instituţiilor de securitate israeliene pentru „a implementa aplicarea legilor şi suveranităţii israeliene asupra tuturor aşezărilor evreieşti“ din Cisiordania.

Pe de altă parte, el şi-a reiterat opoziţia faţă de crearea unui stat palestinian, creare ce este inclusă în planul prezentat de Trump. „Guvernul israelian nu va recunoaşte un stat palestinian“, a insistat Naftali Bennett. 

   Planul de pace pentru Orientul Mijlociu, prezentat, marţi, de preşedintele American, Donald Trump, asistat de premierul israelina Benjamin Netanyahu, a fost publicat pe pagina de internet a Casei Albe. E un document stufos, care are 181 de pagini cu tot cu anexe şi include un cadru politic şi unul economic.

Cadrul economic a mai fost prezentat, parţial, şi în urmă cu câteva luni şi prevede investiţii de 50 de miliarde de dolari destinate teritoriilor care le revin palestinienilor în următorii 10 ani, ceea ce, afirmă Donald Trump, ar urma să creeze un milion de locuri de muncă, să dubleze sau chiar să tripleze PIB-ul acestora, să reducă la jumătate sărăcia şi să elimine dependenţa palestiniană de ajutoare externă.  Cadrul politic este mult mai complicat – şi, cel puţin în acest moment – pare imposibil de acceptat de palestinieni şi de cei care încă îi mai susţin. 

În primul rând este vorba de statutul Ierusalimului, definit drept capitala indivizibilă a Israelului, căruia îi revine rolul de a proteja în continuare locurile sfinte, în timp ce Iordania rămâne custode al Esplanadei Moscheilor.  Palestinienii ar avea dreptul să îşi proclame capitala într-un cartier al Ierusalimului de Est arab; Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de Abu Dis, de fapt un sat care este deja separat de restul Ierusalimului de zidul construit de Israel la graniţa Cisiordaniei pentru a preveni atacuri teroriste.  

Abu Dis reprezintă, însă, prea puţin. Ierusalimul este al treilea oraş ca importanţă al Islamului, după Mecca şi Medina, astfel încât ocupă un loc cheie nu doar în mentalul colectiv al palestinienilor, ci şi în cel al musulmanilor în general. Planul american de pace prevede, de asemenea, alipirea coloniilor evreieşti din Cisiordania la Israel. 

Multe din aceste colonii sunt implantate adânc în inima teritoriului palestinian (de exemplu în centrul Hebronului) şi sunt considerate ilegale de comunitatea internaţională. Această poziţie derivă în mare măsură din Rezoluţia 242 a Consiliului de Securitate al ONU, care a fost adoptată, în unanimitate, în noiembrie 1967 şi a stat şi la baza negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni şi a procesului de la Oslo. 

Tot legat de cedări teritoriale ale palestinienilor către Israel, acestuia ar trebui să îi revină şi întreaga vale a Iordanului, de-a lungul graniţei cu Iordania, ceea ce ar însemna că, la fel ca şi teritoriile aflate în prezent sub controlul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania, cele ale viitorului stat palestinian ar reprezenta enclave în interiorul Israelului. În schimbul cedărilor teritoriale, palestinienii ar urma să primească două enclave în deşertul Negev, lângă graniţa cu Egiptul, una pentru o zonă industrială high-tech, o a doua pentru agricultură şi zone rezidenţiale, ambele unite printr-un coridor cu Gaza. 

Planul respinge şi dreptul de întoarcere, pe teritoriul Israelului, al refugiaţilor palestinieni. Planul de pace mai prevede, printre altele, că statul palestinian ar fi unul demilitarizat şi că Israelul va îngheţa, pentru patru ani, construcţia de colonii în Cisiordania; acesta din urmă este unul din puţinele puncte cu care palestinienii ar putea fi de acord. 

Netanyahu se va deplasa miercuri la Moscova pentru a-l informa pe preşedintele rus Vladimir Putin asupra detaliilor planului de pace american pentru Orientul Mijlociu, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, informează AFP.

harta trump

Donald Trump a publicat harta prin care Israelul primeşte mai multe teritorii la graniţa cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din poziţiile deţinute în prezent

Donald Trump a propus marţi o „soluţie realistă cu două state” pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, care condiţionează totuşi naşterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului” şi menţionează că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului”, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat el la Casa Albă.

El a caracterizat propunerea sa drept un „progres istoric”, care a fost precedat de un „proces lung şi laborios”.

„Astăzi Israelul face un mare pas către pace. Am fost întristat de soarta poporului palestinian. Ei merită o viaţă mai bună”, a mai spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Trump susţine că planul său, de 80 de pagini, este „de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată”.

„Viitorul stat palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor „condiţii”, printre care „respingerea clară a terorismului”. El ar putea avea „o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata „să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În acelaşi timp, Trump a dat asigurări că Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, foarte important, capitala indivizibilă”, dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă loc oraşul.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi „o scrisoare” preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o şansă istorică” pentru palestinieni de a o obţine un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”, a spus preşedintele SUA.

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de preşedintele american, Donald Trump, spunând că va fi trimis la "coşul de gunoi al istoriei", relatează DPA.

"Poziţia noastră nu s-a schimbat", a spus Abbas la o reuniune de urgenţă a conducerii palestiniene, la care au participat reprezentanţi ai mişcării islamice Hamas şi ai Jihadului Islamic, care a avut loc la Ramallah.

Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas, citat de AFP. "Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul" drept capitală a unui stat palestinian, a spus el pentru a evidenţia respingerea categorică a perspectivei ca Ierusalimul să devină capitala "indivizibilă" a Israelului, aşa cum a propus preşedintele american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite