Organizaţia Meteorologică Mondială: 2015 are şanse mari să fie cel mai călduros an din istoria măsurătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
clima natura

Cel mai recent raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO) arată că sunt şanse mari ca anul 2015 să înregistreze cea mai ridicată temperatură medie din istoria măsurătorilor meteorologice, adăugând că ar putea fi şi primul an în care temperatura medie depăşeşte valorile înregistrate în era pre-industrială cu mai mult de 1 grad Celsius, conform „The Guardian”.

Raportul WMO mai precizează că intervalul 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015 este cel mai călduros interval cincinal din istoria măsurătorilor meteo, datorat în cea mai mare parte schimbărilor climatice. 

„Starea climei globale din acest este una istorică din mai multe motive. Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă a atins noi recorduri, iar primăvara 2015 emisfera Nordică a înregistrat, pentru prima dată în istorie, o medie pe trei luni a concentraţie de dioxid de carbon care depăşeşte pragul de 400 de părţi la un milion” a afirmat, în cadrul raportului, secretarul-general al WMO Michel Jarraud.

„2015 are mari şanse de a fi cel mai călduros an înregistrat vreodată (n.r – de la începutul înregistrărilor mediei de temperatură globale, cca. 1850), cu temperatura medie a suprafeţei oceanului situată la cel mai înalt punct de la începutul măsurătorilor” a adăugat Jarraud, concluzionând că „acestea reprezintă veşti proaste pentru întreaga planetă”.

WMO estimează că temperatura medie globală înregistrată pentru întreg anul 2015 va fi de aproximativ 14,73 grade Celsius, cu peste 0.7 grade Celsius peste media perioadei 1961-1990, şi cu 1 grad Celsius peste media perioadei 1880-1899, considerată pre-industrială în ceea ce priveşte efectul activităţilor umane asupra climatului.

Raportul susţine că fenomene meteorologice extreme pot fi atribuite, cu o marjă de eroare substanţial redusă, schimbărilor climatice cauzate de activităţile umane. Printre astfel de fenomene oferite drept exemplu se numără valurile de caniculă înregistrate, în această vară, în India şi Pakistan, în urma cărora în jur de 4,500 de persoane au murit în cele două ţări, după ce temperaturile au ajuns, în unele zone, la 49 de grade Celsius la umbră.

Raportul WMO a fost publicat cu mai puţin de o săptămână înainte ca liderii mondiali să se întâlnească în cadrul unui summit ONU la Paris, al cărei temă principală este combaterea schimbărilor climatice cauzate de activităţile umane. În cadrul reuniunii sunt aşteptate negocierile unor acorduri globale pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu anul 2020. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite