Premiile Nobel 2019 debutează pe 7 octombrie, două premii pentru literatură, Greta Thunberg favorită la câştigarea premiului pentru pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul premiilor Nobel 2019 debutează pe 7 octombrie. Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţia Reporteri fără frontiere sunt nume vehiculate pentru premiul pentru pace, relatează Mediafax.

Premiile Nobel 2019 debutează luni, 7 octombrie, cu premiile ştiinţifice, medicină, fizică şi chimie şi se încheie pe 14 octombrie cu premiul pentru economie. Premiul pentru literatură este anunţat pe 10 octombrie, iar cel pentru pace pe 11 octombrie.

Anul acesta vor fi acordate două premii pentru literatură, deoarece anul trecut premiul pentru literatură a fost anulat pe fondul scandalului sexual care a afectat instituţia.

În martie 2018, Fotograful Jean-Claude Arnault, soţul dramaturgului Katarina Frostenson, membră a secţiei de literatură, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru violarea unei femei.

Katarina Frostenson a renunţat la funcţia de membru, după ce o anchetă a stabilit că făcuse publice numele unor laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură înainte să fie anunţaţi oficial.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a câştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat” a declarat, în 2018, Anders Olsson, secretar al Academiei Suedeze.

Printre favoriţii la câştigarea premiului pentru literatură se numără poloneza Olga Tokarczuk, kenyanul Ngugi Wa Thiong`o, albanezul Ismail Kadare, americanca Joyce Carol Oates, japonezul Haruki Murakami, franţuzoaica Maryse Conde sau canadiana Margaret Atwood.

Favorita premiului pentru pace este suedeza Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, care a reuşit să mobilizeze milioane de tineri pentru a protesta împotriva poluării. Premierul etiopian Abiy Ahmed este alt favorit pentru câştigarea premiului pentru pace, reuşind progrese în reconcilierea cu Eritreea.

Fiecare câştigător al premiului Nobel va primi un cec în valoare de 830 mii de euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite