Jurnalistul de investigaţie care a scris despre mercenarii ruşi din Siria a murit în urma unui incident misterios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul de investigaţie Maxim Borodin care a scris despre mercenarii ruşi din compania militară privată Wagner ucişi în februarie în Siria într-o confruntare cu forţele americane a murit duminică la un spital din Ekaterinburg. Cu trei zile înainte, jurnalistul de investigaţie căzuse inexplicabil de la fereastra apartamentului său, aflat la etajul cinci, relatează BBC şi Euronews.

Maxim Borodin, în vârstă de 32 de ani, a fost găsit joi de către vecinii săi în faţa clădirii în care locuia. Era grav rănit, astfel că a fost transportat de urgenţă la spital pentru a fi tratat. Numai că jurnalistul, care lucra pentru agenţia de ştiri Novi Den, a murit trei zile mai târziu.

Poliţia locală tratează moartea sa ca pe o sinucidere. Şi asta chiar dacă nu a fost găsit vreun bilet de adio şi nici nu există vreun indiciu că jurnalistul ar fi avut probleme emoţionale. Un purtător de cuvânt al poliţiei a afirmat însă că ipoteza se bazează pe faptul că apartamentul său era încuiat din interior şi nu au fost găsite semne că s-ar fi forţat intrarea.

Dar şefa lui Borodin, Polina Rumiantseva, nu crede că reporterul a încercat să se sinucidă, după cum a relatat RFE/RL.

Cu numai o zi înainte să cadă de la fereastră, Borodin îl sunase pe un prieten să-i spună că apartamentul său a fost înconjurat de forţe de securitate. Viaceslav Başkov, care l-a descris pe reporter drept „un jurnalist onest, cu principii“, a afirmat că acesta l-a contactat pe 11 aprilie la ora 5 dimineaţa şi i-a spus că „este cineva cu o armă pe balconul său şi că persoane mascate şi îmbrăcate în uniforme de camuflaj sunt pe scările clădirii“, relevă BBC.

„Maxim credea că vor intra (peste el) în curând. Însă, la acel moment, părea că se aşteaptă permisiunea din partea instanţei. Ca urmare, avea nevoie de un avocat. De aceea m-a sunat“, a spus Başkov, notează Euronews.

„Vocea sa era îngrijorată, dar nu isterică, nu era băut, aşa că am luat totul în serios şi i-am promis că sun pe cine pot şi apoi revin cu un telefon“, a adăugat el. Numai că, după o oră, Borodin l-a sunat din nou şi i-a spus că a fost o greşeală şi că trupe de securitate ar fi făcut un exerciţiu. 

În ultimele săptămâni, Maxim Borodin, care publica în mod frecvent articole despre infracţiuni şi corupţie, a scris despre mercenarii ruşi cunoscuţi drept „Grupul Wagner“, care au fost ucişi în Siria pe data de 7 februarie într-o confruntare cu forţele americane

Săptămâna trecută, şeful CIA Mike Pompeo a afirmat că într-o confruntare din provincia Deir al-Zor au murit „câteva sute“ de mercenari ruşi. Se pare că aceştia luau parte la un atac al luptătorilor sirieni pro-guvernamentali asupra Forţelor Democrate Siriene, susţinute de SUA. Ulterior, Rusia a recunoscut că zeci de cetăţeni ruşi au murit sau au fost răniţi, însă a subliniat că nu a fost vorba despre soldaţi obişnuiţi.

Luna trecută, Borodin a scris că trei dintre cei care au murit erau din regiunea Sverdlovsk, care are capitala la Ekaterinburg. 

Imagine indisponibilă
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite