Compania ucraineană din centrul procesului de suspendare a lui Trump, vizată de un atac al hackerilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania ucraineana Burisma a fost sparta de hackerii rusi FOTO Arhiva
Compania ucraineana Burisma a fost sparta de hackerii rusi FOTO Arhiva

Hackerii ruşi au reuşit să spargă un server care aparţine companiei ucrainene Burisma, care este în centrul procesului de suspendare a preşedintelui american Donald Trump, potrivit unor experţi de securitate citaţi de New York Times.

Firma de securitate Area 1, care a detectat atacul în ajunul Anului Nou, a declarat pentru NYT că eforturile ruşilor au început în primele zile ale lunii noiembrie, atunci când procesul de suspendare a preşedintelui Trump era în prim plan pe toate canalele media. Hackerii fac parte dintr-o unitate de informaţii militare cunoscută în trecut ca GRU şi au folosit emailuri de tip „phishing”, care i-au indus în eroare pe utilizatori şi i-au făcut să-şi introducă numele de utilizatori şi parolele, oferindu-le hackerilor informaţiile necesare de logare. Tactica este asemănătoare cu cea folosită de ruşi în spargerea Comitelului Naţional Democrat în 2016, a declarat cofondatorul Area 1, Oren Falkowitz, pentru NYT. 

„Spargerea Burisma este similară campaniei GRU”, a precizat el. „Hackerii ruşi, pe cât de sofisticaţi sunt, au tendinţa să fie leneşi. Folosesc ceea ce funcţionează. Şi în (metoda) aceasta, au avut succes”.

Nu este clar ce căutau hackerii sau ce au găsit. Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA şi actual candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat pentru preşedinţie, a făcut parte din consiliul director al Burisma.

În timpul unui apel telefonic de pe 25 iunie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Donald Trump i-a cerut acestuia să investigheze familia Biden şi compania Burisma, o solicitare care a dus în cele din urmă la declanşarea procesului de suspendare (impeachment) a locatarului Casei Albe. Experţii au declarat pentru NYT că momentul în care a avut loc acest atac cibernetic ar putea indica faptul că ruşii vor să găsească orice informaţii despre Biden care ar putea fi incriminatoare.

Purtătorul de cuvânt al lui Joe Biden, Andrew Bates, a declarat pentru New York Times că Trump „ încercat să constrângă Ucraina să mintă” ăn legătură cu Biden pentru că „şi-a dat seama că nu poate să-l bată de vicepreşedinte” şi acum este clar că liderul rus Vladimir Putin „îl vede şi el pe Joe Biden ca pe o ameninţare”.

Compania Burisma l-a angajat pe Hunter Biden în timp ce tatăl său era vicepreşedinte şi conducea politica privind Ucraina din administraţia Obama, inclusiv o acţiunea de succes de a-l elibera din funcţie de procurorul şef al Ucrainei, din cauza faptelor de corupţie, acest efort fiind susţinut şi de aliaţii europeni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite