Premierul Viorica Dăncilă inaugurează cursa Nordica Tallinn-Constanţa alături de omologul ei eston

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 16 iunie, premierul Viorica Dăncilă şi şeful Executivului eston Jüri Ratas se vor afla în cursa inaugurală Tallinn-Constanţa a companiei estone Nordica. Avionul va ateriza pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

Viorica Dăncilă efectuează în perioada 14-16 iunie un turneu în Republica Lituania şi Republica Estonia.

La Vilnius, în capitala Lituaniei, prim-ministrul României va avea întrevederi cu omologul lituanian Saulius Skvernelis şi cu preşedintele Parlamentului Viktoras Pranckietis. Programul va include o vizită la Centrul NATO pentru Securitate Energetică de Vilnius, precum şi participarea la un moment solemn organizat la monumentul „Colina Victimelor“,  în contextul în care, la 14 iunie, Lituania comemorează deportările masive din anul 1941.

Vizita la Tallinn, capitala Estoniei, care se va desfăşura între 15 şi 16  iunie, este prima la nivel de prim-ministru român în Republica Estonia după restabilirea relaţiilor diplomatice ale României cu statul baltic, în 1991. Dăncilă va avea o serie de consultări la nivel înalt cu preşedintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, cu premierul Jüri Ratas şi cu vice-preşedintele Parlamentului, Enn Eesmaa.

Prim-ministrul României va face vizite şi la Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE) şi la Showroom e-Estonia, un important centru executiv de informare, prin intermediul căruia este realizată prezentarea modalităţii de funcţionare a societăţii digitale estone. Dăncilă va aduce un omagiu ostaşilor estoni căzuţi în Războiul de Independenţă, prin depunerea unei coroane de flori la Estonian Memorial.

„Dialogul politic cu oficialii din cele două state membre UE se va concentra pe reconfirmarea relaţiilor bilaterale apropiate, fundamentate pe un parcurs similar şi pe interese comune legate de  tematicile europene şi pe asigurarea securităţii flancului estic. Un obiectiv major va fi reprezentat de agenda europeană şi de pregătirea preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, precum şi de armonizarea poziţiilor pe dosarele aflate în negociere în plan european“, anunţă Biroul de presă al Guvernului României.

La întoarcere, sâmbătă, 16 iunie, ora 20.45, Viorica Dăncilă se va afla în zborul inaugural de pe ruta Tallinn-Constanţa alături de omologul eston Jüri Ratas. Ruta de transport aerian Tallin - Constanţa - Tallin este operată de compania naţională a Estoniei - Nordica.

Aeronava va fi primită cu „Salutul tunurilor de apă”.

Demnitarii vor participa apoi la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Constanţa.

Ceremonia va avea loc duminică, 17 iunie, începând cu ora 11.00, la sediul central al Universităţii Ovidius din Constanţa, corpul nou al Bibliotecii Universitare Ioan Popişteanu (Bd. Mamaia nr. 124).

Consulul Onorific al Estoniei la Constanţa este lectorul universitar dr. Alexandru Bobe de la Facultatea de Matematică-Informatică. La eveniment va participa şi ambasadorul Estoniei în România, Excelenţa Sa Ants Frosch. 

Pe aceeaşi temă: 

Ecaterina Andronescu participă, alături de oficiali din Ministerul Educaţiei, la Gala Asociaţiei Elevilor din Constanţa

Viorica Dăncilă pleacă astăzi într-un turneu în Lituania şi Estonia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite