Pensionarii fără frontiere. Sute de gălăţeni s-au mutat cu tot cu pensii în altă ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mulţi sunt plecaţi în Germania, Italia şi Spania, în listă fiind, în total, 16 ţări. În contrapartidă, 249 de locuitori ai Galaţiului primesc pensii pentru limită de vârstă de la sistemele de asigurări sociale din străinătate.

„Febra” migraţiei dintr-o ţară în alta nu a cuprins, se pare, doar populaţia activă, în căutare de locuri de muncă, ci, de la o vreme, are efecte şi asupra pensionarilor, care au început să se mute tot mai des în alte state decât cele în care au contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Potrivit datelor centralizate de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, nu mai puţin de 213 gălăţeni au solicitat şi li s-a aprobat să li se plătească pensiile în străinătate. Suma totală achitată lunar este 136.519 lei, ceea ce înseamnă că beneficiarii sunt posesorii unor pensii lunare destul de mici (media este de  640 de lei pe lună de fiecare).

Oarecum surprinzător, cel mai mare „export” de pensionari este către Germania (73 de gălăţeni îşi primesc pensia românească acolo). Alţi 40 sunt în Italia, 24 în Spania, câte 14 în SUA şi Canada, 10 în Austria, 9 în Franţa, 7 în Grecia, 6 în Belgia, câte 3 în Anglia şi Suedia, 2 în Cipru.

În fine câte un pensionar gălăţean a ales să trăiască în Elveţia, Olanda, Portugalia şi, cu totul neaşteptat, în Serbia.

În contrapartidă, 249 de locuitori ai Galaţiului primesc pensii pentru limită de vârstă de la sistemele de asigurări sociale din străinătate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite