Paramedici îmbrăcaţi în costume de zugravi pentru suspecţii de coronavirus. Cazul ireal reclamat la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Salvital Hunedoara.
FOTO: Salvital Hunedoara.

Un pacient suspect de coronavirus a fost ţinut ore în şir într-o ambulanţă, în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, judeţul Hunedoara. Paramedicii care l-au preluat au fost nevoiţi să îşi cumpere costume de protecţie de la un magazin de bricolaj.

Situaţie gravă reclamată de Asociaţia Salvital, care gestionează modulele SMURD de Hunedoara şi la care activează peste 80 de paramedici.

Angajaţii trimişi în ajutorul pacienţilor suspecţi cu coronavirus au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze, din banii lor, combinezoane şi şi măşti de protecţie. De asemenea, potrivit directorului Asociaţiei Salvital, un pacient a trebuit ţinut aproape cinci ore într-o ambulanţă, în aşteptarea dezinfecţiei unei încăperi a Spitalului Judeţean din Deva.

Asociaţia Salvital a informat că echipajul SMURD Simeria care a fost de serviciu, luni, 16 martie 2020, a fost solicitat să preia un pacient de 51 de ani, din satul Bampotoc, comuna Hărău, suspect de coronavirus.

„Paramedicii au spus medicului din dispeceratul integrat 112 că nu au primit echipamente de protecţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD şi a legislaţiei în vigoare să asigure aceste echipamente de protecţie omologate. Au specificat că si-au achiziţionat din banii lor combinezon de unică folosinţă şi mască de protecţie de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus. Medicul din Dispeceratul 112 a spus că e suficent echipamentul lor improvizat şi i-a trimis la caz”, arată comunicatul Asociaţiei Salvital.

Aceste costume de protecţie sunt destinate folosinţei zugravilor şi vopsitorilor, a precizat, luni seara, unul dintre paramedicii care l-au adus pe pacient la UPU Deva.

Aproape cinci ore în Ambulanţă

Pacientul mai fusese în acea zi la Unitatea de Primiri Urgenţe - Deva, deoarece prezenta dificultăţi de respiraţie, dar a fost trimis acasă.

„Paramedicii i-au administrat oxigen şi s-au deplasat cu el la Unitatea de Primiri Urgenţe Deva. Au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva la ora 17:17, dar nu au fost primiţi cu pacientul la triaj, pe motiv că încăperea alocată bolnavilor suspecţi de coronavirus nu este igienizată. În aceeaşi zi s-a mai prezentat o persoană suspectă de coronavirus şi a fost ţinută în acea încăpere. Pacientul a stat în ambulanţă cu masca de oxigen, simţindu-se din ce în ce mai rău până la ora 21 si 49 min., iar paramedicii SMURD au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă să-i amelioreze situaţia. Pacientul a fost preluat de tura de noapte din UPU, la ora 21:49, după ce a aşteptat în jur de 5 ore în ambulanţa SMURD. Cei care i-au fost alături şi i-au acordat îngrijiri în acestă perioadă au fost paramedicii, care au pus mai presus datoria de a salva vieţi decât teama de a se infecta”, informează reprezentanţii Asociaţiei Salvital.

După predarea pacientului, aceltia au anunţat DSP Hunedoara că au stat în contact timp de mai multe ore cu un bolnav suspect de coronavirus. Funcţionarul de la DSP le-a spus că până când nu se confirmă infecţia cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă. Echipajul de urgenţă a procedat totuşi luând măsuri de siguranţă. Au scos ambulanţa de pe intervenţie, aceasta a fost dezinfectată prin nebulizare la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, iar paramedicii s-au autoizolat la domiciliu.

„Cerem Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara să ia măsurile care se impun pentru ca această situaţie să nu se mai repete. De asemenea, solicităm imperativ ca autoritătile sa ia toate măsurile pentru ca paramedicii SMURD să beneficieze de toate echipamentele de protecţie omologate cerute de noul context al intervenţiilor de prim-ajutor calificat”, a precizat Petru Mărginean, preşedinte al Asociaţiei Salvital Hunedoara.

Între timp, de astăzi, două corturi de triaj pentru pacienţii suspecţi de coronavirus au fost puse în funcţiune la Spitalul Judeţean din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Un tânăr şi fiul său de patru ani au coronavirus. Se află în spital, dar susţine că nu apar în statisticile oficiale

Tânăra care „a întins“ coronavirusul în judeţul Hunedoara, reinternată în spital la o zi după externare. Ar trebui tratată acum la Neurologie, secţie pe care a închis-o

Inconştienţa tinerei cu coronavirus care s-a plimbat prin spitale a îmbolnăvit cel puţin şase oameni

Prima veste bună în cazul pacienţilor cu coronavirus din Hunedoara. Ce au arătat ultimele teste

Angajaţii clinicii RMN din Hunedoara şi un asistent din spital, în izolare. 47 de „victime” ale tinerei cu coronavirus

Mesajul fetei care a învins cancerul: „Am stat şi 4 luni în izolare, voi nu puteţi sta 14 zile în carantină?”

Al treilea caz de infecţie cu coronavirus în Hunedoara: o tânără de 26 de ani. A fost amendată cu 10.000 de lei

Amenzi usturătoare pentru doi deveni întorşi din Italia care nu au respectat măsurile anti-coronavirus

Ironiile unui preot despre coronavirus: „Mai predispuşi la îmbolnăvire sunt cei care toată ziua stau cu ochii beliţi la TV“

Spitalul din Hunedoara, în carantină. „Nimeni nu va putea intra sau ieşi în afara personalului de serviciu”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite