Cei mai buni elevi români sunt ‘’furaţi’’ de mirajul străinătăţii. 45 de universităţi din lume vin la Iaşi ca să-şi prezinte ofertele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt interesaţi de ofertele universiităţilor din străinătate FOTO: Arhivă
Tinerii sunt interesaţi de ofertele universiităţilor din străinătate FOTO: Arhivă

Astăzi se organizează la Iaşi RIUF – Târgul Internaţional de Universităţi, iar 45 de instituţii de învăţământ superior din 10 ţări îşi prezintă ofertele de studiu. Numai anul acesta, 100 de tineri foarte bine pregătiţi din Iaşi, majoritatea olimpici, au preferat să studieze peste hotare. Sunt licee de elită unde 1 din 10 absolvenţi studiază în afară.

Sistemul educaţional românesc pierde anual sute de tineri foarte bine pregătiţi care preferă să înveţe în afară. Condiţiile de studiu mult mai bune şi şansele de angajare mult mai mari sunt principalele motive pentru care tinerii le preferă în detrimentul celor autohtone. Pentru că s-a observat interesul tot mai mare al tinerilor pentru universităţile străine, de câţiva ani se organizează RIUF - Târgul Internaţional de Universităţi.

‘’Anul acesta, la Iaşi vor fi prezenţi reprezentanţi a 45 de universităţi din 10 ţări şi se aşteaptă ca peste 3.000 de tineri din zona Moldovei să participe şi să se intereseze de ofertele de studiu. Statisticile arată că de la an la an numărul celor care învaţă peste hotare este în creştere’’, spune Firuţa Slevoacă, coordonator regional RIUF. 

1 din 10 absolvenţi de la liceele de elită preferă străinătatea

Dacă anul trecut, aproape 70 de tineri din Iaşi au ales drumul străinătăţii, anul acesta numărul lor a crescut până la 100. Sunt colegii de elită în Iaşi unde 1 din 10 absolvenţi au plecat la studii în afară. De exemplu, pe primul loc la Iaşi se află Colegiul ‘’Costache Negruzi’’, care a ‘’exportat’’ 22 de absolvenţi. Unul dintre ei este Sabina Mirea, olimpică la greografie, care a luat bacalaureatul cu media 10 şi care a ales facultatea de profil din Marea Britanie. Are motive întemeiate pentru care nu regretă alegerea făcută.

‘’Dacă aş fi ales să studiez geografia în România nu ar fi fost ce doream eu să fac. Adică nu aş fi putut studia combinat cu fizică sau geografie umană combinată cu management. În România nu există aceastăă opţiune şi cred că acesta este un minus pentru sistemul educaţional românesc’’, spune Sabina Mirea.

Directorii de şcoli sunt mândri că au pregătit atât de bine elevii şi că universităţile străine îi preferă. Regretă însă că România îi pierde. ‘’Unii elevi sunt admişi la cele mai prestigioase universităţi chiar de dinainte de absolvire. Aceasta este o dovadă că aptitudinile şi competenţele pe care le acumulează în şcoală sunt apreciate şi îi ajută să se integreze acolo foarte uşor. Sperăm ca măcar o parte să revină în ţară’’, spune Elvira Rotundu, directorul Colegiului Naţional ‘’Costache Negruzzi’’ din Iaşi. 

Studiile arată că cele mai căutate universităţi sunt cele din Marea Britanie. La multe, una dintre condiţiile de admitere este ca media de la bacalaureat să fie peste 9. 

Vă mai recomandăm:

Două studente din Iaşi premiate la Gala Studenţilor Români din Străinătate, ediţia 2015

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite