Legenda celui mai mare meteorit care a lovit Oradea. Ce s-a ridicat în locul craterului lăsat de corpul extraterestu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraselul Copiilor, locul unde a căzut un meteorit
Oraselul Copiilor, locul unde a căzut un meteorit

Când vine vorba despre imensa groapă din cartierul orădean Rogerius, poveştile şi legendele sunt destul de spectaculoase. Dimensiunea ei este una impresionantă, poveştile despre ea sunt binevenite, mai ales că este un loc de poveste, este locul unde se află Orăşelul Copiilor.

Fiecare loc de pe mapamond poată în spate poveşti ciudate, poveşti transmise din generaţii în generaţi, poveşti care îţi dau fiori când le auzi. Folclorul urban orădean face referire la astfel de poveşti, deşi nimeni nu le-a experimentat.

Aşa s-a născut şi o legendă de cartier în Oradea. Cei care au şi-au petrecut iernile din copilărie la săniuş la Orăşelul Copiilor ştiu despre ce este vorba. Se spune că, demult, foarte demult, chiar înaintea vânătorii lui Ladislau I, un meteorit de dimension cosmice a căzut în Oradea. Meteoritul a aterizat în zona Rogerius, mai exact Orăşelul Copiilor. A rezultat o groapă imensă în urma impactului şi astfel se explică diferenţa de nivel.

“Eram copil şi bunica îmi povestea cum s-a format această groapă a oraşului. Legenda spusă de bunica spunea că într-o noapte s-a auzit o bubuitură puternică şi a fost văzută o lumină la fel de puternică. Oamenii s-au speriat crezând că a venit sfârşitul lumii. Dimineaţa au aflat ce s-a întâmplat.Un meteorit a căzut peste oraş, chiar în loculunde astăzi se află Orăşelul Copiilor”, ne-a povestit Alexandra Popa.

După construcţia Spitalului de Copii prin 1960, autorităţile locale au placat groapa cu beton şi a devenit parc pentru copii. 

Legende urbane

Oradea nu este lipsit de legende. Pe lângă cea a meteoritului care a aterizat în Orăşelul Copiilor de azi, orădenii mai vorbesc despre reţeaua de tuneluri. Astfel, un loc de legendă din Oradea se află la intersecţia străzilor Dunării şi Republicii. Din moşi strămoşi se povesteşte că în acel loc porneşte o mare reţea de tuneluri care leagă cele două biserici catolice din apropiere, dar şi mai multe clădiri de pe Corso, printre care şi fostul sediu al Securităţii. Tot legendele spun că acei curajoşi care care au îndrăznit să coboare în beciul bisericii şi să parcurgă o parte din tunel ar fi fost opriţi de un zid, chiar în apropierea clădirii ce găzduia vechea poliţie politică.

Vă mai recomandam:

Ce adevăr ascunde „Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc şi eu pe tata!”. Tratamentele miraculoase care se fac în celebra staţiune românească

Înfiorătoarea poveste a celor trei turci ucişi după ce au săpat fântâna castelului din Hunedoara: „Mărite domn, apă aveţi, dar inimă nu!“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite