Lucruri neştiute despre dans. De ce suntem mai fericiţi după ce dansăm şi cum putem da jos kilogramele nedorite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansatori în Buenos Aires. foto. arhivă
Dansatori în Buenos Aires. foto. arhivă

Dansul solicită nu doar corpul, ci şi mintea, însă fără a o obosi. Când dansăm, creierul secretă serotonină în sânge, un hormon care ne face mai fericiţi. De asemenea, dansul este o modalitate unică de exprimare, prin care dansatorul îşi manifestă stilul propriu şi personalitatea.

Mulţi dintre cei care decid să urmeze câteva cursuri de dans o fac poate pentru că nu vor să se facă de râs atunci când ies cu prietenii sau poate pentru că persoana iubită ştie să danseze şi în felul acesta doresc să se ridice la nivelul aşteptărilor, însă cei care dansează sau intenţionează să o facă trebuie să ştie că dansul are multe alte beneficii. 

În zilele noastre dansul ne ajută să scăpăm de stres, să ne debarasăm de situaţiile tensionate, iar în cazul celor mici, dansul, mai ales cel care este practicat de performanţă poate contribui la un stil de viaţă sănătos bazat pe o disciplină alimentară şi câteva reguli care îi vor ţine departe pe copii de multe vicii. 

”Atunci când dansezi inima şi sufletul se eliberează. Dansul sportiv devine o sursă a fericirii, un remediu miraculos care alungă norii de pe fruntea ta, un mijloc de exprimare a dorinţelor şi personalităţii tale. Dansul mă reprezintă în tot ceea ce sunt”, spune Lorand Loga, dansator sportiv şi instructor de dans. 

Lorand Loga îi încurajează pe tineri să se apuce de dans, nu doar pentru că este un sport frumos care ajută corpul, pentru că necesită un anumit efort şi multe ore de antrenamente pentru a face performanţă, ci şi pentru că în felul acesta pot învăţa să scape de timiditate şi să dea frâu liber simţurilor. 

"Dansul oferă multiple satisfacţii, pe lângă cele estetice. El ne învaţă să fim armonioşi să ne exprimăm emoţiile, înseamnă să descoperim ceea ce ne place şi de multe ori îţi poţi regăsi libertatea, pentru că poţi să faci ce mişcări vrei. Din punct de vedere fizic, dansul stimulează slăbirea, combate depresia, tonifică muşchii, protejează inima pentru că în timpul dansului, bătăile inimii cresc uşor şi circulaţia se intensifică", spune instructorul de dans. 

Pe lângă faptul că ajută corpul, oamenii pot redescoperi dragostea şi pot depăşi barierele pe care şi le pun din cauza timidităţii sau a fricii de a fi respinşi de cei din jur pentru că au stimă de sine scăzută. 

"Noi, românii, avem o pudoare greşită de altfel, când e vorba de dans. Noi ne ferim de atingeri. Uităm de multe ori, dar eu le amintesc întotdeauna dansatorilor mei, că dansul înseamnă bucurie, viaţă, înseamnă dragoste”, crede Lorand. 

Efecte asupra psihicului

S-a demonstrat că muzica şi implicit dansul exercită o serie de efecte benefice. Acestea determină o serie de stări afective tonice, induce o stare de linişte, conducând la reducerea stărilor detensiune şi anxietate, permite evadarea  din cotidian , creşte şi rezistenţa la efort, contribuind în acelaşi timp la învingerea unor obstacole, cum ar fi stările de boală sau handicap şi facilitează comunicarea între persoane. 

Psihologii le recomandă părinţilor ca să îi orienteze pe copiii, însă de la grădiniţă spre dans pentru că în felul acesta pot să scape de anixietate şi frici. 

"Dansul este o modalitate de exprimare a trăirilor, iar ca şi desenul sau modelajul, este o modalitate de comunicare care-l face pe copil să se simtă în siguranţă, diminuându-i anxietatea. Este un procedeu prin care ajutăm copilul să îşi recâştige propriul corp, să îşi cunoască mai bine corpul şi să se simtă confortabil în el. Terapia prin dans pleacă de la ideea în care corpul este reprezentarea sinelui, iar sentimentele pe care le are persoana respectivă faţă de propriul corp, şi modul în care îşi utilizează corpul în repaus,  sunt expresia lumii sale interioare", explică psihologul Alexandra Sabău. 
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite