Cristi Danileţ: „Aş putea paria cu oricine din România că nu există astăzi liceu în care să nu se consume droguri şi etnobotanice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Cristi Danileţ şi-a lansat marţi seara, la Sibiu, cartea „Legea pe-nţelesul tuturor”. La eveniment au mai vorbit Radu Vancu şi Mihaela Miroiu.

„Am scris acest manual ca să aflaţi ce drepturi şi îndatoriri aveţi, ce garanţii sunt prevăzute în lege şi mai ales cum sunteţi protejaţi de organele statului atunci când aveţi o problemă majoră. Poate că informaţiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luaţi decizia corectă în ceea ce vă priveşte. Şi, cine ştie, poate că unii dintre voi vă veţi simţi atraşi de acest domeniu, şi în viitor vom deveni colegi. Aşa că vă invit să lăsaţi deoparte Facebookul pentru câteva ore şi să intraţi în universul regulilor şi al legilor. Începem cu prima regulă: aveţi dreptul să vă ştiţi drepturile!“, explică judecătorul Cristi Danileţ pe coperta cărţii.

La liibrăria HUmanitas din Sibiu, acolo unde a avut loc lansarea cărţii, alături de autor au mai vorbit Radu Vancu, conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Radu Vancu a subliniat că Danileţ încearcă să educe tinerii pentru ca aceştia să cunoască legile statului în care trăiesc. „Autorul ne învaţă cum, dacă alegi binele, aşa cum e descris foarte bine în această carte, devii puternic. Dar nu numai prin carte transmite acest lucru judecătorul Danileţ, ci şi prin site-ul pe care îl adminsitrează, prin asociaţia juridică  pe care a creat-o, prin miile de ore de explicaţii pe Facebook”.

La rândul ei, Mihaela Miroiu a apreciat cartea maiales prin faptul că e descrisă astfel ca s-o înţeleagă orice om şi a salutat faptul că reflectă experienţa sa personală. „Se vede că domnul Danileţ a avut şi el ispite în tinereţe. Nimeni din noi nu s-a născut nufăr (...)”, a mai spus Miroiu. Or, prima propoziţie din carte asta şi sugerează: „Salutare! Mă numesc Cristi şi sunt un fost... adolescent”.

În discursul său, aceasta a mai criticat legiuitorii români „pentru care legea nu e decât un obstacol, de care vor să scape”. Apoi l-a descris pe Danileţ ca fiind „unul din puţinii jurişti care scrie omeneşte”. „Această carte pe mine m-a fascinat. Am citit-o ca pe un roman poliţist”.

Imagine indisponibilă

După ce a lucrat 20 de ani ca judecător specializat în cazurile de delincvenţă juvenilă şi peste 5 ani ca instructor de educaţie juridică în zeci de şcoli şi licee din ţară, Cristi Danileţ ne propune un îndrumar practic cu privire la reguli şi legi, destinat îndeosebi celor care sunt în formare, dar şi cititorilor de orice vârstă care vor să-şi cunoască mai bine drepturile şi obligaţiile, precum şi felul în care legea îi poate sancţiona sau îi poate apăra. Editorii spun că lectura cărţii este indispensabilă celor care vor să-şi consolideze cultura juridică şi civică, dar mai ales credinţa în atotputernicia legii – văzută ca aliat şi pavăză a binelui şi a noastră, a celor care vrem să fim de partea ei.

Cristi Danileţ a explicat că a scris această carte pentru că, din punctul lui de vedere, juriştii nu trebuie să stea doar în cabinete şi să emită hotărâri, ci să intre printre oameni, să vorbească cu ei şi să le transmită cunoştinţe juridice. „Judecătorii sunt mult mai importanţi în afara rezolvării dosarelor”, spune el.

În opinia lui, judecătorul trebuie să îndeplinească trei roluri: să soluţioneze dosare, să garanteze drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să susţină statul de drept. „Acest ultim rol este aproape neexplicat în literatura noastră, în etica noastră (...) Dacă vă închipuiţi, la Facultatea de Drept învăţăm şapte cursuri despre statul de drept, dar sintagma aceasta nu am auzit-o decât în vara fierbinte a anului 2012 (...) Cum susţin judecătorii statul de drept? Am pus această întrebare unei doamne care voia să devină judecător la Curtea Supremă de Justiţie, atunci când eram în comisia de selectare de la CSM, şi ea mi-a răspuns că trebuie să aplicăm legea şi să nu intrăm în scandaluri de presă (...) Unii dintre noi chiar nu înţeleg ce au de făcut în viaţa asta”, a explicat Cristi Danileţ.

La final de discurs, acesta a citat câteva date statistice din România la care a făcut referire şi în carte sa: zilnci o persoană agresează un minor; zilnic cineva fură sau tâlhăreşte o persoană; zilnic cinci minori sunt arestaţi pentru furt, o dată la 3 zile un minor este acuzat că agresează sexual pe cineva; o dată la 4 zile un minor omoară pe cineva; suntem pe primul loc în Europa la numărul de fetiţe de 15 ani care devin mămici; anual descoperim 1.000 de noi cazuri de SIDA, iar jumătate dintre ei sunt tineri; din cauza abuzului, peste 45.000 de copii sunt luaţi de la copii şi daţi la instituţii de protecţii sau alte familii; şase din zece copii declară că sunt loviţi în propriile familii. „Vreau să subliniez drama prin care trec copiii în ziua de azi (...) Ce văd în sălile de judecată mă disperă. AM văzut copii ucişi, bătuţi, violaţi, inclusiv în familiile lor. Dar am văzut copii care ucid şi am condamnat copii care ucid, copii care sparg site-uri, comandă droguri, iar la acest capitol cred că cifrele depăşesc orice aşteptări. În fiecare an creşte număru lde copii implicaţi în consumul, deţinerea, traficul de droguri şi etnobotanice. Aş putea paria cu oricine din România că nu există astăzi liceu în care să nu se consume droguri şi etnobotanice. Din păcate, directorii şi profesorii noştri ascund aceste lucruri, pengru că nu o să stea bine cu şcoala lor. Dar ceea ce vede în dosare este aproape disperabil”, a explicat Danileţ.

Danileţ crede că tinerii din România trebuie să înveţe din clasele mici educaţia juridică. „La 14 ani copilul primeşte buletinul şi lui atunci i se spune că e subiect în Codul penal. Dar până atunci nimeni nu-l învaţă Codul penal”, a concluzionat Cristi Danileţ.

Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Cartea „Legea pe-nţelesul tuturor” costă 29 de lei, are aproape 200 de pagini, 15 capitole, o încheiere şi două anexe.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite