Top 5 reţete rare de zacuscă. Cum se găteşte deliciosul preparat din scrumbie, fasole, ciuperci sau vinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacusca este un preparat delicios şi uşor de pregătit FOTO Arhivă
Zacusca este un preparat delicios şi uşor de pregătit FOTO Arhivă

Nelipsită din cămările gospodinelor, zacusca se prepară uşor şi este delicioasă, iar sortimentele sunt diverse, de la clasica zacuscă de vinete la cele de scrumbie, fasole sau ciuperci.

Cea mai cunoscută este clasica zacuscă de vinete, iar o reţetă delicioasă şi extrem de simplă găsim în „Carte de bucate“, scrisă de Didi Balmez. Aveţi nevoie de 1 kilogram de ceapă, 10 ardei graşi, 10 vinete, 2 kilograme de roşii, o jumătate de litru de ulei şi boabe de piper. Se taie ceapa în feliuţe subţiri şi se prăjeşte până devine aurie.

Se coc şi se curăţă ardeii, vinetele se taie cubuleţe, roşiile se curăţă de coajă şi de seminţe. După ce s-a rumenit ceapa se amestecă cu restul ingredientelor şi se lasă să fiarbă la foc mic până când compoziţia scade şi devine groasă. Se pune caldă în borcane, se acoperă borcanele şi se fierb o jumătate de oră în baie de apă. A doua zi se mai fierb 15-20 de minute, apoi se lasă în vasul cu apă până se răcesc. Se scot, se şterg şi se pun în cămară. 

Zacusca de peşte şi zacusca de scrumbie

Zacusca de peşte este o altă delicatesă pe care o puteţi prepara acasă, iar reţeta se găseşte în volumul ”Bucătărie românească” scris de I.Negrea şi F.Bucşă. Aveţi nevoie de 1 kilogram de peşte, 150 de mililitri de ulei, 300 de grame de morcovi, 2 cepe, 250 de grame de arpagic, 300 de grame de castraveţi muraţi, 2 linguri de pastă de roşii, 100 de grame de măsline, un pahar de vin, foaie de dafin, cimbru, enibahar, piper, 5 roşii, pătrunjel şi sare după gust. Peştele se curăţă. Se spală şi apoi se taie în bucăţi care se prăjesc în ulei şi apoi se pun într-un vas separat. În uleiul în care s-a părăjit peştele se căleşte ceapa tăiată mărunt, apoi se adaugă morcovii tăiaţi felii, arpagicul curăţat, castraveţii curăţaţi de coajă şi seminţe şi tăiaţi în felii subţiri, enibaharul, dafinul, piperul şi cimbrul. Se adaugă vinul şi pasta de roşii, apoi apă cât este nevoie şi se lasă să fiarbă 30 de minute. Măslinele fără sâmburi se adaugă în compoziţie împreună cu peştele, apoi cratiţa se pune la cuptor, unde se mai lasă 10 minute. 

Puteţi încerca să preparaţi de asemenea şi o porţie de zacuscă de scrumbie, după o reţetă recomandată de Maica Sofronia în volumul ”Secretele bucătăriei mânăstireşti”. Aveţi nevoie de o scrumbie, câteva linguriţe de muştar, puţin bulion, foi de dafin, enibahar, câteva felii de lămâie fără coajă şi fără sâmburi, ulei. Scrumbia se curăţi şi se spală, apoi, cu un cuţit foarte ascuţit, se desface în patru fileuri. Fiecare fileu se învârte sub formă de melc şi se fixează cu o scobitoare. Separat se amestecă muştarul cu bulion şi ulei, iar sosul obţinut se toarnă peste melcişorii din fileuri de scrumbie. Între fileuri se pun foi de dafin, felii de lămâie, enibahar, se presară piper şi sare. Se lasă câteva zile la rece, pentru ca toate mirodeniile să pătrundă în carnea scrumbiei.  

Zacusca de fasole sau de ciuperci

Delicioasă este şi zacusca de fasole, la fel şi cea preparată cu ciuperci. La zacusca de fasole aveţi nevoie de 1 kilogram de ceapă, 1 kilogram de fasole uscată, 3 kilograme de ardei capia, 400 de grame de bulion, sare, boabe de piper, foi de dafin, 1 litru de ulei. Ardeii capia se coc şi se curăţă, apoi se dau prin maşina de tocat. Fasolea se fierbe şi, după preferinţe, se dă prin maşina de tocat după ce s-a răcit. Ceapa se fierbe şi se dă de asemenea prin maşina de tocat. Se pune uleiul într-o cratiţă mai mare pe foc, se pune ceapa la călit timp de 30 de minute, apoi se adaugă ardeiul, se mai lasă 30 de minute, după care se pune fasolea şi se lasă să fiarbă alte 30 de minute. La final se adaugă bulionul, foi de dafin, sare şi piper după gust. Se pune în borcane şi se bagă în cuptorul încins unde se lasă până când se răcesc.  

La zacusca de ciuperci aveţi nevoie de 1 kilogram de ceapă, 3 kilograme de ciuperci, 3 kilograme de ardei capia, 400 de grame de bulion, sare, boabe de piper, foi de dafin, 1 litru de ulei. Ciupercile se curăţă şi se fierb, ardeii se coc şi se curăţă, şi fiecare se dau apoi prin maşina de tocat. Ceapa se fierbe şi se dă şi ea prin maşina de tocat. Se pune uleiul la încins într-o oală mare, se adaugă ceapa, care se lasă aproximativ 30 de minute, apoi se pune ardeiul, se mai lasă 30 de minute, după care se pun ciupercile şi se lasă să fiarbă alte 30 de minute. Se adaugă apoi bulionul, foi de dafin, piper şi sare după gust. Se pune în borcane şi se bagă în cuptorul încins unde se lasă până când se răcesc. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite