Igor Dodon: De la 1 octombrie, gazul se ieftineşte cu 10-15 dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 octombrie, reducerea la gazele ruseşti pentru Moldova va fi de 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi. Începând de anul viitor, reducerea ar putea fi de 40-50 de dolari, iar din aprilie – 70. Despre aceasta a anunţat preşedintele, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă astăzi, 9 septembrie, transmite IPN.

Acordul între Moldovagaz şi Gazprom de livrare a gazelor a fost semnat în 2006 şi expiră la 1 ianuarie 2020. „Ruşii insistau pe un alt acord, unde preţul e altul. Pentru noi e convenabil ca această formulă să fie şi pentru anul viitor, pentru că este reducerea de care noi vrem să profităm”, a declarat Igor Dodon.

Şeful statului spune că meritul Moldovei este că s-a convenit, mai întâi cu Gazprom la nivel tehnic, apoi politic cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, păstrarea formulei actuale de calcul şi pentru anul viitor, lucru care va permite obţinerea reducerii şi compensarea unor pierderi din acest an.

Totodată, spune preşedintele, în contextul incertitudinilor legate de tranzitul prin Ucraina a gazului din Rusia începând cu 1 ianuarie 2020, Moldova are cel puţin trei scenarii pentru asigurarea ţării cu gaze. Implementarea acestora se discută actualmente şi se va discuta în următoarele zile cu alţi parteneri.

În vizita sa în Rusia, Igor Dodon spune că a mai convenit ca perioada de şase luni de exporturi fără taxe, pe cinci poziţii de mărfuri, să fie prelungită până la sfârşitul anului, dar şi să fie eliberate suplimentar 1250 de permise pentru exportarea mărfurilor pentru luna septembrie.

În altă ordine de idei, preşedintele a menţionat că, în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, a reconfirmat implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere. De asemenea, preşedintele şi-a manifestat dorinţa de a merge ferm pe reforma justiţiei şi pe reforma procuraturii. Potrivit lui, un proiect de lege privind procuratura ar putea fi votat în Parlament săptămâna viitoare, iar proiectul de reformă a justiţiei este la Comisia de la Veneţia pentru o notă.

Preşedintele mai spune că există posibilitatea ca Moldova să mai primească asistenţă financiară din partea UE, în două tranşe, de circa 60 de milioane de euro. Moldova poate obţine finanţările dacă va implementa cele două reforme, a procuraturii şi a justiţiei, dar şi  Acordul-Memorandum cu FMI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite