UPDATE Al doilea om din PSD, Nicolae Bădălău, audiat la DNA. Şi Adrian Ţuţuianu a ajuns la sediul Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bădălău FOTO Adevărul
Nicolae Bădălău FOTO Adevărul

Nicolae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, a fost audiat de procurorii DNA în această dimineaţă, în calitate de martor. Şi Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiei SRI, a ajuns la sediul Parchetului anticorupţie. Acesta din urmă nu a dorit să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Potrivit declaraţiilor oferite de Nicolae Bădălău la ieşirea din sediul DNA, acesta a fost citat în calitate de martor într-un dosar care vizează fapte de corupţie. „Este o cercetare în care am calitatea de martor”, a spus Nicolae Bădălău, adăugând că anchetatorii au vrut să ştie dacă cunoaşte „o anumită speţă”, despre care însă nu ştie şi cu care nu a avut legătură, arată news.ro.

De asemenea, el a refuzat să precizeze dacă este vorba despre un dosar vechi sau despre unul nou, dar a dat asigurări că va furniza informaţii ori de câte ori i se va solicita. Întrebat în legătură cu faptul că şi fiul său se află la DNA, Bădălău le-a sugerat jurnaliştilor să-l întrebe pe acesta. Nu este pentru prima dată când Bădălău ajunge în faţa procurorilor anticorupţie.  

Bădălău este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. În documentele anchetatorilor se arată că senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii grupării pulpe, piept şi ficat de pui.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice“, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.„Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală“, susţin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetăţean de origine arabă, a fost identificat de anchetatori drept liderul grupării. Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic şi administrator al SC Sam Plus International SRL Bucureşti, a fost principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpaţii din prezenta cauză, implicaţi în înfiinţarea firmelor fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale“, precizează DNA.

Printre cei implicaţi în acest dosar se numără şi un inspector din cadrul ANAF, dar şi şeful serviciul Rambursări TVA în cadrul Direcţiei de Finanţe Ialomiţa.

„Inculpaţii Traian Ilie (inspector în cadrul ANAF), Florin Dănilă (şef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomiţa), Sorin Cristian Ştefan (cel care intermedia legătura cu funcţionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanţii firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influenţarea subordonaţilor care desfăşurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societăţile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecţii fiscale formale şi prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale formale (modice)“,  precizează DNA.

Aceştia îndrumau firmele cum să-şi modifice declaraţiile fiscale depuse la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaraţii rectificative, cu scopul obţinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal şi ridicării măsurilor asiguratorii.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Procurorul Angela Nicolae, suspendată din funcţia de şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, este acuzată că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Potrivit DNA, pentru recuperarea prejudiciului constatat în acest caz, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate. De asemenea, la percheziţiile domiciliare au fost ridicate bunuri bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.

Peste 50 de  tone de carne de pasare, retrase de la comercializare

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat miercuri că infectarea cu salmonella s-a făcut în depozite.

Acesta a mai precizat că „investigaţiile au evidenţiat că cea mai posibilă sursă de contaminare este reprezentată de nerespectarea normelor şi condiţiilor de manipulare şi depozitare la nivelul depozitelor de produse alimentare. Există posibilitatea cea mai mare ca această contaminare cu salmonella specie s-a realizat în depozite.  De aceea, în cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri) am dispus controale suplimentare şi verificări la laboratoarele private”, a afirmat preşedintele ANSVSA.  

El a precizat că în urma controalelor efectuate asupra unor loturi de carne de pui achiziţionate de supermarketuri din întreaga ţară, din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela. Potrivit acestuia, 55,7 tone de carne de pasăre au fost retrase de la comercializare, iar 22,5 de tone au distruse la cererea operatorului.

Potrivit sursei citate, ANSVSA a efectuat controale la Avicola Călăraşi şi Avicola Buzău, dar toate probele au ieşit negative. Reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veternare au mai precizat că „nu există un motiv de îngrijorare pentru sănătatea populaţiei, cu atât mai mult cu cât în România carnea se consumă gătită“.

Totuşi, pentru mai multă siguranţă, au fost întreprinse controale şi verificări la laboratoare private şi s-au extins controalele la toate depozitele din ţară.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite