Amenzi de 1.500 de lei pentru cei care nu se legitimează în faţa poliţiştilor sau jandarmilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru sporirea atribuţiilor poliţiştilor. Actul normativ prevede, printre altele, amendarea cu până la 1.500 de lei a persoanelor care refuză să furnizeze poliţiştilor sau jandarmilor date de identificare sau să se prezinte la sediul Poliţiei.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost iniţiată de fostul ministru de Interne Carmen Dan şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Actul normativ prevede că „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

În forma anterioară a legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, sancţiunea era de maxim 500 de lei amendă.

Când au dreptul poliţiştii să legitimeze un cetăţean

Printre situaţiile în care poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea unei persoane sunt când:

„- aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;

- există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

- descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

- aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;

- există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia”.

Poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării iar atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau „a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”.

Alte prevederi

Ca mod de intervenţie, după promulgarea legii, în cazuri excepţionale, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal. Acest tip de intervenţie se va face pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante

În fine, prin lege se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliţia, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de poliţist. “Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare” mai arată MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite