Avocatul Poporului, despre declaraţiile rasiste ale primarului Dorin Florea: „Dreptul la alocaţie e al copilului, nu al părinţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

Avocatul Poporului, Renate Weber, a reacţionat în urma declaraţiilor rasiste ale primarului din Târgu-Mureş, Daniel Florea, la adresa românilor. Weber susţine că edilul greşeşte profund atunci când vorbeşte despre modul de acordare a alocaţiilor, fiindcă dreptul la acest venit este al copilului, nu al părinţilor. „COpii faci indiferent de ce spune sau nu primarul sau o altă autoritate”, a declarat aceasta.

„Am văzut că imediat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat şi cred că asta e ceea ce trebuia făcut, pentru că deocamdată suntem la nivelul doar al unei declaraţii, nu poate, nu are cum nici autoritatea locală să ia vreo altă măsură, (…) e o declaraţie nefericită – e prea puţin spus, pentru că nu aşa se face o politică de planificare familială, prin astfel de vorbe. Copii faci indiferent de ce spune sau nu primarul sau o autoritate. Dânsul lega acordarea alocaţiilor, deci beneficiile, de îndeplinirea unor criterii. Îmi pare rău să-i spun, dar aici cred că greşeşte profund, dreptul la alocaţie e al copilului, nu al părinţilor copilului. Vom vedea ce va decide CNCD”, a spus Weber.

Renate Weber a declarat că nu s-a sesizat în acest caz fiindcă este vorba doar de o declaraţie, însă va continua să discute pe tema asta, pentru că o asemenea „declaraţie produce rău”.

„Nu ne-am sesizat strict pentru că e vorba doar de o declaraţie, dar nici nu am avut când, pentru că ieri s-a întâmplat totul şi noi astăzi dimineaţa am fost aici, deci vom continua să discutăm pe tema asta. (…) O asemenea declaraţie produce rău. (…) Noi avem în lucru un raport care se cheamă ‘Discursul instigator la ură’ şi, din păcate, astfel de declaraţie e clar că induce în opinia publică ideea că anumite categorii de persoane care provin dintr-un anume mediu social sau de o anumită etnie, vezi Doamne, ele sunt cele care sunt predispuse să folosească legea într-un mod cu care domnul primar nu ar fi de acord”, a menţionat Avocatul Poporului, după ce a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Reprezentanţa UNICEF în România.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost chemat la audieri de preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, după declaraţiile rasiste pe care le-a făcut la adresa romilor.

Edilul a venit cu propunerea introducerii obligatorii a unei anchete sociale pentru tinerii care vor să facă un copil. În opinia lui Florea, cuplurile care îşi doresc să aibă copii ar trebui să îndeplinească anumite condiţii, iar statul ar trebui să aibă datoria să-i supravegheze pe tinerii care vor să devină părinţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite