Două ONG-uri cer demiterea lui Vela şi Berbeceanu din cauza violenţelor Poliţiei: „Spartacus a prezentat scuze şi apare cu faţă tumefiată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela este acuzat că a gestionat prost scandalurile în care au fost implicaţi romii
Marcel Vela este acuzat că a gestionat prost scandalurile în care au fost implicaţi romii

Organizaţiile neguvernamentale Români CRISS - Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii şi UCTRR - Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România cer demiterea ministrului de Interne, Marcel Vela, şi a şefului sau de cabinet Traian Berbeceanu în urmă violenţelor din ultimele zile în care au fost implicaţi oameni ai legii.

Cele două ONG-uri susţin că motivul este "comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos şi instigarea poliţiei române la săvârşirea de acte de violenţă împotriva propriilor cetăţeni".

Aceştia trec în revista cazurile în care au fost implicaţi oamenii legii în ultima perioadă.
 

"În cazul de la Hunedoara - blocul Micro 6, mai multe persoane (atât rromi cât şi români) au reclamat că au fost bătuţi de poliţişti că 'răzbunare', în urmă unei confruntări anterioare. Din filmările disponibile public se vede cum un bărbat este bătut de forţele speciale într-o scară de bloc, iar un copil de 14 ani a fost bătut lângă bloc.
 

Poliţia a intrat în multe locuinţe, fără a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene în spaţii închise, inclusiv împotriva unor femei şi a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi bărbaţi au fost bătuţi de forţele speciale când au dorit să depună plângere împotriva acestor abuzuri.

În cazul din Rahova-Bucureşti, persoană cunoscută public drept Spartacus a prezentat scuze poliţiştilor pe pagină să de Facebook şi apare cu faţă tumefiată. Nu este clar nici în ce condiţii au survenit aceste răni şi nici cum a putut să posteze pe facebook, având în vedere că era în stare de arest preventiv. Această postare induce cumva dorinţa poliţiştilor implicaţi de a îl umili, forţându-l să-şi ceară scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Poliţiei Române.

De asemenea, mai multe persoane, inclusiv copii minori din cartierul Rahova, au reclamat că au fost bătuţi de poliţie, care ar fi intrat la adresa greşită (căutându-l pe Spartacus) şi ulterior au plecat cerându-şi scuze pentru confuzie", au transmis ONG-urile într-un comunicat remis Ziare.com.

Despre cazul din Bolintin Vale, reprezentanţii organizaţiilor spun că "se vede clar în filmări cum Poliţia loveşte cu bestialitate persoane de etnie rromă care erau deja încătuşate şi culcate la pământ şi cum acestea ţipă de durere.

Poliţistul reproşează acestora că vorbesc în limba români şi că fac live-uri pe Net. Mai mulţi copii rromi din acelaşi cartier dorm pe câmpuri şi sunt refugiaţi de teamă abuzurilor poliţiei".

În scrisoarea trimisă către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, reprezentanţii ONG-urilor susţin că Vela "a gestionat în mod defectuos situaţia curentă de criză de la un capăt la altul", începând cu implicarea poliţiştilor în activităţile Bisericii de Paşte.

"După ce cu ocazia sărbătorilor de Paşte a dorit să folosească Poliţia pe post de curier al Bisericii Ortodoxe Române şi să expună în mod iresponsabil populaţia la efectele deosebit de distructive ale COVID-19, ministrul Afacerilor Interne a recidivat şi a susţinut abuzurile săvârşite de Poliţie împotriva cetăţenilor, explicit împotriva cetăţenilor de etnie rromă, dar nu exclusiv", au scris ei.

Despre Berbeceanu, aceştia spun că "a prezentat în mod clar abordarea ministerului, afirmând în mod public faptul că 'la violenţă trebuie răspuns cu violenţă'. O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept şi încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului".

„În această perioada dificilă, cu atât mai mult, Poliţia trebuie să fie alături de cetăţeni, să sprijine populaţia şi să aplice legea în mod obiectiv. Rolul Poliţiei în societate este de a aplică legea, iar atunci când anumite persoane au o conduită nelegală, Poliţia are rolul de a interveni pentru imobilizarea acestora şi prezentarea lor în faţă justiţiei pentru a se dispune măsurile legale.

Nicăieri în Constituţia ţării (şi nici în legislaţia aferentă) nu se arată că Poliţia este responsabilă să promoveze violenţă, să bată cu bestialitate cetăţeni încătuşaţi, să bată copii minori, să împuşte mortal oameni sau să tortureze propriii cetăţeni pentru că vorbesc în limba maternă", mai spun ei.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Cine este bucureşteanul împuşcat mortal de poliţişti: în 2016 a intrat cu maşina în gardul Guvernului: „Mesajul a fost de detaşare faţă de violenţă“

VIDEO Cum au încătuşat agenţii din Vâlcea un individ violent: „Ia uite ce face Poliţia! Nu-ţi fie frică, că n-ai dreptul“

Sociologul Gelu Duminică: „Zonele unde au avut loc conflicte intra-comunitare  sunt ghetto-uri. Ele nu există pe harta localităţii“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite