FOTO Heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă a devenit operativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) are de ieri în dotare un modern heliport dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgenţă a pacientului critic. Astfel, dacă până acum aeronavele SMURD foloseau pentru aterizare diverse platfome care erau utilizate şi de elicoptere civile sau militare, de ieri acestea au în exclusivitate la dispoziţie heliportul SUUB pentru cazurile medicale critice.

„Este o premieră nu numai pentru Spitalul Universitar, ci şi pentru pacientul critic care are nevoie de îngrijiri medicale de înaltă specialitate la spitalul nostru, dar şi la alte spitale din Bucureşti în funcţie de patologia cu care un astfel de pacient critic ajunge în Bucureşti", a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar.

GALERIE FOTO

Ea a precizat că în felul acesta se scurtează foarte mult durata transportului şi, în funcţie de patologia bolnavului, cu cât este diagnosticat mai rapid şi începe terapia ţintită, şansele de supravieţuire cresc. „Dacă anterior execuţiei acestui heliport, elicopterele SMURD aterizau în diferite zone din Bucureşti, din zona respectivă pacientul era transferat către un spital de urgenţă din Bucureşti, ştiţi şi dumneavoastră, traficul este destul de îngreunat, şi atunci timpul se scurgea în defavoarea pacientului. Cred că cel puţin cu 30 de minute se scurtează timpul în care pacientul poate să fie îngrijit şi să i se acorde îngrijirile de care are nevoie la Camera de gardă", a mai spus Adriana Nica.

Managerul Spitalului Universitar spune că, în 2018, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar au fost transferaţi cu elicopterul peste 200 de pacienţi din toată ţara, iar fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. „Noul heliport ne va permite să preluăm şi mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale avansate în Spitalul Universitar", a arătat managerul spitalului, Adriana Nica.

Elicopterele vor veni la aterizare pe axa Nord-Sud

Heliportul reprezintă o premieră pentru unităţile medicale din Capitală, construcţia fiind realizată pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Platforma heliportului are o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oţel şi stâlpi zăbreliţi, este dotată cu jgheaburi şi plase de siguranţă, cu instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecţie şi de stingere a incendiilor. Pacienţii vor fi transportaţi direct în Unitatea de Primiri Urgenţe cu ajutorul unui lift şi al unui culoar suprateran.

În momentul în care vor ateriza, elicopterele vor fi asistate de personal special angajat în acest scop printre care şi doi pompieri dotaţi cu tunuri de apă care, în caz de nevoie, pot declanşa o operaţiune de stingere a unui eventual incediu în câteva secunte de la izbucnirea acestuia. Elicopterele medicale vor beneficia de două culoare de zbor inclusiv pe timp de noapte. În principiu, aeronavele medicale pot ateriza pe aproape orice timp de vreme, dar decizia finală îi revine comandatului aeronavei care execută respectiva misiune. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite