Lista neagră a ministrului Toader. Judecătorii ar putea refuza să mai dea achitări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea ministrului justiţiei Tudorel Toader de a face o listă neagră cu procurorii care au instrumentat dosare penale soluţionate în instanţă cu achitarea celor inculpaţi a stârnit vii controverse.

Un astfel de demers, spun specialiştii, este un atac la independenţa justiţiei, care trebuie pus în contextul înfiinţării viitoarei secţii pentru anchetarea magistraţilor, numirea procurorilor şefi de către ministrului Justiţiei şi modificarea răspunderii magistraţilor. 

„Ministrul şi-a depăşit atribuţiile, el nu se poate pronunţa asupra unor anchete şi nici asupra activităţii magistraţilor. Sunt conectat la medii din diverse ţări şi n-am auzit vreodată un ministru al Justiţiei care să vrea o listă publică cu magistraţi care dau achitări sau dau condamnări. Noi nu dăm soluţii pe placul miniştrilor sau al publicului. Soluţiile noastre se dau potrivit legii. Dacă legea e respectată şi probele sunt bine administrate, soluţia merge spre condamnare. Dacă nu, spre achitare. Astea sunt soluţiile prevăzute de Codul de procedură penală. Nu este nimic de condamnat“, a explicat, pentru „Adevărul“, judecătorul Cristi Danileţ. 

Acesta spune că ambele soluţii date de un judecător – de condamnare sau de achitare, fac parte din procesul de justiţie, iar eventuala achitare a unui inculpat nu poate fi imputabilă procurorului. „Simplu fapt că tu ca procuror trimiţi în judecată un om, iar eu ca judecător ajung la concluzia că e nevinovat, nu înseamnă că e un abuz din partea unuia sau altuia. Se va ajunge la situaţia în care judecătorii vor ezita să mai dea soluţii de achitare, tocmai pentru a nu-i trimite pe lista neagră pe procurori. Iar procurorii nu vor mai trimite dosare în instanţă. Mai trebuie încă ceva care să fie imputabil magistratului. Şi acel încă ceva poate fi sancţionat doar de CSM, pe cale disciplinară, sau de către Parchet, dacă este vorba de o infracţiune“, a mai spus magistratul. 

Invitaţie la linşaj

Şi avocatul Daniel Fenechiu acuză un atac grav la adresa justiţiei, afirmând că propunerea ministrului justiţiei este o invitaţie la linşaj. „Este o invitaţie la linşaj, un atac suburban la adresa parchetelor şi a instanţelor“, spune avocatul. Potrivit acestuia, ministrul nu are competenţa de a stabili dacă un procuror a comis un abuz, pentru că este o mare diferenţă între a nu fi vinovat şi a nu putea fi condamnat. „În cazul unei astfel de liste, ne punem întrebarea: cine a stabilit abuzul? O achitare poate înterveni din foarte multe motive: s-a prescris fapta, nişte probe au fost obţinute ilegal sau CCR a declarat neconstitutţional un text de lege. Este o mare diferenţă între a nu fi vinovat şi a nu putea fi condamnat. Nu este treaba ministrului să facă liste de acest gen. Ce competenţă are ministrul? Constată el nevinovăţia? Nevinovăţia nu se constată, se prezumă. Se constată doar vinovăţia. 

Evident că judecătorii vor avea reţineri atunci când vor judeca dosarele“, a mai spus Daniel Fenechiu. 

„Represiunile“ procurorilor

Concret, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut zilele trecute că ar trebui realizată o evidenţă cu persoanele care au fost anchetate şi arestate, iar ulterior au fost achitate. Mai mult, şeful MJ a calificat o anchetă încheiată cu achitare drept o represiune nedreaptă.

Tudorel Toader a speculat deciziile de achitate în cazul lui Victor Ponta şi Toni Greblă, lăsând să se înţeleagă că magistraţii au comis abuzuri. „Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă? Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică. Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y“, a afirmat Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite