România a pierdut definitiv la CEDO procesul privind închisorile secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a fost condamnată definitiv la CEDO pentru găzduirea de închisori secrete ale CIA. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins marţi apelurile depuse de România şi Lituania.

CEDO s-a pronunţat în favoarea prizonierilor de la baza Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nachiri (împotriva României ) şi Abou Zoubaida (împotriva Lituaniei), care au afirmat că au fost ţinuţi prizonieri în închisori secrete în aceste ţări între anii 2004 şi 2006 şi că au suferit varii forme de violenţă morală şi fizică.

Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleaşi concluzii în cazul lui Abd al-Rahim al-Nachiri şi a României, ţara noastră fiind nevoită să plătească 100.000 de euro reclamantului. 

Potrivit deciziei sale de joi, CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reuşit să ancheteze eficient acuzaţiile aduse de Al-Nashiri. Potrivit sentinţei, România noastră va trebui să plătească daune de 100.000 de euro.

Curtea a fost sesizată în 2011 şi 2012 de doi prizonieri de la baza americană din Guantanamo care au declarat că au fost deţinuţi în închisori secrete ale CIA în România şi în Lituania, între 2004 şi 2006.

"România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului făcându-se complice la programul închisorilor secrete ale CIA", a arătat Curtea.

CIne sunt victimele 

Al-Nashiri este suspectat că a comis atentatul împotriva navei americane USS Cole, în care şi-au pierdut viaţa 17 americani în portul yemenit Aden în octombrie 2000. Deţinutul a declarat că a fost încarcerat în secret în România, între aprilie 2004 şi septembrie 2006.

Abu Zubaida, de origine palestiniană, era unul dintre principalii membri al Al-Qaeda în momentul arestării. Acesta spune că a fost închis în Lituania timp de un an, între februarie 2005 şi martie 2006.

În februarie 2015, CEDO, deja sesizată de o cerere a lui Zubaida, a condamnat definitiv Polonia pentru rolul jucat în închisorile secrete ale CIA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite