Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarerelor, în grevă japoneză, vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarerelor se află vineri în grevă japoneză, în semn de protest faţă de lipsa de interes a autorităţilor pentru soluţionarea problemelor din penitenciare, printre solicitări numărându-se condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale şi eliminarea discriminărilor salariale.

De asemenea, sindicaliştii solicită demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl consideră "principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar".

Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de  investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt. 

De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. "Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni", afirmă sindicaliştii.

Ei mai solicită eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începănd cu octombrie 2018, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, "încetarea abuzului asupra pensionarilor - eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor", precum şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarerelor solicită demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl considera "principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar".

Sindicaliştii spun că în cazul în care autorităţile "nu reacţionează", calendarul acţiunilor de protest va fi continuat cu pichetări, mitinguri, acţiuni în justiţie şi plângeri penale.

Astfel, în perioada 27 august - 27 septembrie vor fi pichetate sediile penitenciarelor de către 50 - 100 de angajaţi în uniformă. De asemenea, în perioada 1 - 10 septembrie este prevăzută depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, iar în 3 octombrie este programat un miting în uniformă la Ministerul Justitiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii. Sindicatele spun că începând cu octombrie, angajaţii vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite