Surse din PSD: Legile Justiţiei ar putea fi modificate prin iniţiativă parlamentară, nu prin proiect asumat de Executiv. Dragnea: Decidem luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea PSD a decis ca modificările la Legile Justiţiei să fie promovate ca iniţiativă parlamentară, nu printr-un proiect asumat de Executiv, au declarat, vineri, surse social-democrate, ideea fiind enunţată la începutul săptămânii şi de premierul Mihai Tudose. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că luni coaliţia va lua o decizie cu privire la mai multe legi, între care şi legile justiţiei.

UPDATE 15.15 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că luni coaliţia va lua o decizie cu privire la mai multe legi, între care şi legile justiţiei.

"Ne vom întâlni în coaliţie luni şi vom lua o decizie care va cuprinde mai multe proiecte de legi, în care să decidem dacă le vom iniţia în Parlament sau vor pleca prin procedura guvernamentală: legile justiţiei, parteneriatul public-privat, fondul suveran de dezvoltare. Luni vom avea această decizie", a spus Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, citat de Agerpres.

„Decizia pe care am luat-o a fost că vom promova Legile Justiţiei ca iniţiativă parlamentară, nu vor mai fi iniţiate de Guvern”, au declarat surse din conducerea PSD, citate de Mediafax.

Precizările lui Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Antena 3, că pachetul de legi ale justiţiei ar trebui trimis la Parlament astfel încât acesta să decidă, în urma dezbaterilor, care va fi forma lor finală. „Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere...”, a spus premierul Tudose răspunzând unei întrebări privind traseul legislativ al legilor.

Şeful Guvernului a precizat însă că este nevoie şi de o decizie politică a conducerii coaliţiei de guvernământ.
”Teoretic, legile sunt încă la Ministerul Justiţiei şi mai aşteaptă nişte avize, inclusiv de la Comisia de la Veneţia”, a spus Tudose menţionând însă că viitoarea întrunire a Comisiei va avea loc în luna decembrie.

Toader vorbea la CSM de schimbări la IJ

Proiectul de modificare al legilor Justiţieie este în acest moment la Ministerul Justiţiei.  Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri că va propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei. Toader arătat că urmează să dea drumul în zilele urmăatoare la proiectul de modificare a legilor Justiţiei, potrivit Agerpres.

"În proiectul de lege căruia îi voi da drumul zilele viitoare veţi vedea, la finalul proiectului, o dispoziţie, propunere tranzitorie prin care voi spune că în şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi IJ se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă. Sigur că vor fi multe dezbateri — cine numeşte? cine controlează? cine îi face regulamentul? Cert este că actuala reglementare are incompatibilitate de principiu, normativă şi, în acelaşi timp, una funcţională. Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care face parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM. Şi atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide şi Inspecţia nu va fi politizată", a susţinut Tudorel Toader, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite