Blaga, din culisele discuţiilor cu Oprea: “Mi-a spus: «Ţi-am dat jos guvernul? Cît fac parte din guvern, îl susţin pe Ponta»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că pledează pentru accederea rapidă a PNL la guvernare şi a subliniat că premierul Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului.

Principalele declaraţii: 

Rareş Bogdan: Social-democraţii rămaşi fără lideri au încasat o lovitură extrem de dură ieri, în Parlament. Vasile Blaga şi-a jucat bine cărţile şi a reuşit să-l impună pe MRU la SIE. Social-democraţii sunt retraşi în vizuină.

Vasile Blaga: A fost un succes. Cu excepţia PSD, şi acolo au fost totuşi patru oameni care au venit la vot, a ALDE şi a PMP, restul au susţinut propunerea lui Iohannis. Eu nu am discutat cu PMP. Am avut discuţii clare cu Oprea, Pambuccian, Geoană, Hunor. Eu şi cu doamna Gorghiu am condus discuţiile, dar au participat şi Motreanu, Atanasiu, Orban, Predoiu. Problema era de cvorum, nu de vot. Cvorumul putea fi mai bun, dar erau la liste controale totale, să nu se apropie pesediştii de liste, în sfârşit. Au fost colegi de la PMP care au semnat, au intrat în sală, au primit un ordin şi au părăsit sala în zece minute. Preşedintele şi încă un coleg au semnat, au intrat în sală, după 10 minute au primit un telefon şi au părăsit sala. Domnul Tomac a declarat că îl susţine pe Ungureanu.

Cu domnul Antonescu am o relaţie foarte bună, nu i-am înţeles poziţia. Am auzit discuţii că ar fi dat telefoane altor colegi, nici pe departe. A fost poziţia sa personală. Toţi cei prezenţi în ţară au venit la vot.

Rareş Bogdan: Din informaţiile noastre, va fi un asalt la Justiţie în următoarele zile, dar şi la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

Vasile Blaga: Probabil că Victor Ponta, care şi-a pierdut autoritatea în propriul partid, apropo de grija în zeflemea a domnului Oprişan, îşi pregăteşte revenirea. Ponta a declanşat această situaţie, el o amplifică, nu mai are autoritate. Cum poate să meargă Ponta să discute cu lideri europeni când el e urmărit penal? Probabil că pregăteşte revenirea în ţară prin decredibilizarea Justiţiei. 

Rareş Bogdan: E o informaţie care a circulat, că Ponta vine în ţară să taie o panglică alături de Viktor Orban. Eu nu ţin minte ca în ultimii ani să se fi început o bucată de autostradă.

Vasile Blaga: Vă spun un drum în construcţie de la Oradea, nici cu tancul nu poţi circula. Eu sunt în teritoriu toată ziua cu doamna Gorghiu, patru zile din şapte. Au un stil de a minţi, cu nonşalanţă. Să auzi ce spune despre dorinţa lui Ponta de a dubla alocaţiile pentru copii! Adică azi avem moţiune simplă, votăm în după-masa asta, mâine colegii noştri îi prind în ofsaid, reuşim amendamentul cu dublarea pensiilor, vine în Parlament şi spune că PSD votează, dar el nu votează. Când discutăm de investiţii, l-am urmărit cu atenţie pe guvernatorul BNR şi era îngrijorat vizavi de modul în care reuşim să implementăm Codul Fiscal. Eu mă bucur că Ponta ne-a citit Programul de Guvernare, noi nu puteam vota împotriva lor, erau în Programul de Guvernare, dar erau acolo şi alte măsuri. Nu poţi să strângi de gât economia azi şi mâine să meargă. 

Rareş Bogdan: Ponta trebuie să se întoarcă lângă Viktor Orban, conlucrarea dintre ei mi se pare perfectă.

Vasile Blaga: Când pleci, regula e să laşi împuternicit. Tăriceanu a păţit acelaşi lucru, a stat la operaţie, după care a venit în ţară. Sigur, se chinuia, dar ne întâlneam cu prim-ministrul. Acolo, la el în salon, oare sunt luate toate măsurile privind securitatea naţională? Lucrul ăsta nu se face.

Rareş Bogdan: Nu există linie secretizată. Premierul nostru vorbeşte la telefonul mobil, ca orice turist.

Vasile Blaga: E un lucru grav. Cum auzeam că nu a fost consultat referitor la nominalizarea lui MRU. Şi-a lăsat premier interimar, a fost consultat interimarul. Ce voia să facă? Ce exemplu dă el naţiunii? Eşti într-un club care are reguli.   

Cum să creadă românul în tine când ai totdeauna altă unitate de măsură faţă de români? Nouă ne-au pus în spate şi situaţia domnului Vosganian, deşi noi am votat la vedere. Dacă unul singur de la noi votează invers, aruncă pe noi. Am avut un om care a votat pensiile parlamentarilor, am avut discuţii cu el, nu am reuşit să-l convingem. Era unul singur din 303! Domnul Quintus a intrat în emisiune la dvs. şi a spus că are o pensie, cu atît vrea să muncească. De ce au dat-o? Ca să-şi rezolve problemele.

Rareş Bogdan: Când preluaţi guvernarea?

Vasile Blaga: Suntem primul partid care a venit cu un program criticat, îmbunătăţit apoi, perfectibil în continuare. O parte din ce e prins acolo s-a rezolvat, dar sunt şi alte măsuri ca să compensezi. Avem şi oamenii pregătiţi, mai trebuie să formăm majoritate. În toamnă vom depune moţiune de cenzură. În plan politic, nu avem ce face. Conform Constituţiei, începem activitatea de la 1 septembrie. Eu şi Alina Gorghiu nu o să avem vacanţă. Mai mult prin ţară. Dacă Ponta ţine la partidul lui, va trebui să-şi dea demisia. Toată lumea vorbeşte despre problemele lui Ponta cu Justiţia, dar mai este o problemă. Multă lume a întrebat ce ne-a venit să depunem moţiune pe tema dreptului la vot al românilor. E singura lege pe care nu am reuşit să o trecem, cea a votului prin corespondenţă.

El ar trebui să plece pentru că nu a mărit numărul de secţii la alegeri, a pierdut alegerile, a făcut pe spăşitul după ce a venit din Dubai, a spus că a învăţat, va colabora cu preşedintele. PSD se poate reinventa. Sigur, făcând şi ei o serie de schimbări, măcar cele anunţate. Şi-a bătut joc de români mai mult, nu i-a mai lăsat să voteze nici în ţară. În cîteva primării, consilii judeţene nu s-au organizat alegeri locale, cu un an înainte nu se pot organiza alegeri, pentru asta trebuie să plece.

Rareş Bogdan: Cum va arăta România dacă Ponta rămâne la putere? În ţară are o mare problemă cu propriul partid, parlamentarii PSD vor să-l schimbe pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei.

Vasile Blaga: Grija lui este să stea agăţat zi de zi de scaunul din Palatul Victoria. În orice stat democratic, un demnitar, mai ales prim-ministru, el este patronul. Orice om în situaţia lui şi-ar fi dat demisia dar asta înseamnă să fii bărbat politic. Până acum aţi numit state care au în general conduceri de dreapta, dar ce a spus preşedintele PE, vor să-l cheme în PE. Lucrurile astea fac foarte mult rău României. Îl critică pe Zgonea, şi acum înţeleg de ce unii mă criticau pe mine că nu am făcut toate eforturile să mă ţin de scaun. Dacă aş fi egoist, l-aş ruga pe Ponta să stea la Istanbul cât stăteau boierii pînă primeau firmanul. El trebuie să plece din fruntea acestui Guvern.

Eu militez ca PNL să preia guvernarea. E nevoie de un program de guvernare coerent. Colegii mei merg din judeţ în judeţ ca să îşi promoveze proiectele. Blaga când a venit în MAI, a venit cu un pachet de şase legi sub braţ, de la partid. În momentul acela m-am dus în MAI şi am discutat toate legile, legea prefectului, modificările la legea funcţionarului public, legea finanţelor publice locale şi toate mi-au trecut prin Parlament cu peste 90% într-o săptămână.

Rareş Bogdan: S-a schimbat Călin Popescu Tăriceanu?

Vasile Blaga: Ca premier, era impecabil. Eu, chiar dacă eram de la PD, m-a nominalizat să răspund de eliminarea clauzelor de salvgardare. Aveai proiecte, nu se uita din ce partid eşti. Impecabil. Nu înţeleg ce s-a întîmplat. 

Rareş Bogdan: Veţi vota un guvern cu Gabriel Oprea premier?

Vasile Blaga: Nu voi vota un guvern cu Oprea premier, pentru că PNL nu va fi în această situaţie. Geoană şi ceilalţi sprijină guvernul PNL. Domnul Oprea mi-a spus: “Domnul Blaga, am dat noi jos Guvernul Ungureanu? Ţi-am dat jos guvernul? Cît fac parte din guvern, îl susţin pe Ponta”. E obligatoriu să pice Ponta.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite