Europa Liberă: Dragnea aduce în continuare probleme pentru partid. PSD nu poate justifica sumele plătite de fostul lider în deplasări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD are probleme în a justifica în faţa Curţii de Conturi sumele plătite pentru avioanele private închiriate pentru Liviu Dragnea şi echipa lui, sau chiar alături de iubita acestuia, Irina Tănase. În timp ce Camera Deputaţilor anunţa că toate cheltuielile legate de deplasările externe ale fostului lider erau suportate de instituţie, PSD are dificultăţi în a dovedi că cheltuielile puteau fi suportate din alocaţia bugetară.

Potrivit unui material publicat de Europa Liberă, modelul de acţiune al lui Liviu Dragnea se poate observa analizând Raportul Curţii de Conturi, documentele oficiale ale Camerei Deputaţilor şi facturile prezentate de PSD. Toate datele arată că traseul avioanelor închiriate se suprapunea cu vizitele externe ale lui Liviu Dragnea. Pe listă s-au aflat ţări precum Israel, Elveţia sau Estonia, în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor ajungea mereu în calitatea sa oficială. În acele state, ajungeau însă şi aeronavele plătite de PSD cu banii publici.

PSD refuză să spună dacă Liviu Dragnea, prietena sa, consultanţi sau alţi oficiali social-democraţi se aflau în acele avioane private pe care le închiria. Totul este ţinut la secret, deşi banii folosiţi sunt publici, subliniază publicaţia.

Astfel din cei peste 96 milioane de lei (aproape 20,5 milioane euro) pe care PSD i-a primit de la bugetul de stat în 2018, peste 500.000 de lei (aproape 106.000 euro) s-au cheltuit pentru închirierea avioanelor folosite pentru zboruri externe.

Sumele facturate în valoare de 367.489 lei (aproape 78.200 euro) şi 166.422 (aproape 35.400 euro) reprezintă servicii de transport aerian extern, respectiv închiriere aeronave pentru Estonia, Israel şi Elveţia pentru delegaţii conduse de preşedinte partidului.

Contractele nu sunt încheiate direct de PSD cu firma de transport aerian, ci sunt intermediate de SC Ber’s New Solution SRL. Firma apare ca fiind specializată în curăţenie, neavând în portofoliu vreo legătură cu intermedierea serviciilor de transport extern.

PSD încheie sub denumirea “pachete turistice” contracte cu SC Ber’s Solution SRL, care la rândul ei închiriază aeronave pentru deplasările externe ale echipei Dragnea. Sunt trei contracte încheiate în lunile aprilie şi mai ale anului 2018 cu următoarele valori: 182.734 lei (aproape 39.000 euro), 184.755 lei (cele două apar cumulat) şi 166.422 lei.

„Sumele facturate în valoare de 367.489 lei (aproape 78.200 euro) şi 166.422 (aproape 35.400 euro) reprezintă servicii de transport aerian extern, respectiv închiriere aeronave pentru Estonia, Israel şi Elveţia pentru delegaţii conduse de preşedinte partidului”, se arată în nota transmisă de SC Ber’s Solution SRL către PSD şi înaintată ulterior şi oficialilor de la Curtea de Conturi.

Nu sunt oferite însă alte informaţii despre membrii PSD care s-au folosit de aceste servicii oferite de partid.

„Informaţiile conţinute în documentele prezentate nu sunt edificatoare astfel încât să ateste exactitatea sumelor datorate/achitate în contextul în care contractele nu conţin valoarea serviciilor facturate, nu fac referire la beneficiarul efectiv al serviciului”, a transmis Curtea de Conturi celor de la PSD.

Liviu Dragnea s-a aflat în Israel, Estonia şi Elveţia în prima jumătate a anului 2018, fix când PSD încheia contractele de închiriere aeronave. În Estonia, Dragnea a fost însoţit şi de Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei la acea vreme, în prezent directorul SIE. În Elveţia, alături de Dragnea a apărut şi iubita lui, Irina Tănase.

Pentru fiecare deplasare se preciza că transportul era plătit de această instituţie. Camera Deputaţilor informa în 2018 că suma plătită pentru deplasările externe ale lui Liviu Dragnea a fost de doar 22.000 de lei (aproape 4.700 euro). Factura este considerabil mai mică decât cea cheltuită de PSD, peste 100.000 de euro.

Într-un alt material, Europa Liberă mai arată că Curtea de Conturi a descoperit că sunt probleme cu sumele plătite de PSD pentru Congresul din martie 2018, mitingul din Piaţa Victoriei şi Consiliul Naţional din decembrie 2018.

Cele trei evenimente importante din viaţa PSD au ajuns la firma Holiday Club SRL, care se descrie ca fiind o agenţie de turism.

PSD a încheiat trei contracte cu SC Holiday Club în valoare totală de 2.746.536 lei (aproape 585.000 euro). ​


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite