Siegfried Mureşan: Dăncilă se întoarce la Bruxelles cu un bilanţ ruşinos: inflaţie şi deficit record, îndepărtarea de zona euro, legi antijustiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Siegfried Mureşan. Foto: Eduard Enea.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan. Foto: Eduard Enea.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat marţi că premierul Viorica Dăncilă se întoarce la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, cu „un bilanţ ruşinos: inflaţie şi deficit record, îndepărtarea de zona euro, absorbţie scăzută a fondurilor europene, legi antijustiţie, pregătire slabă a preşedinţiei UE.”

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan spune că au trecut aproape cinci luni de la precedenta vizită oficială la Bruxelles a prim-ministrului Dăncilă, din 20 - 21 februarie, iar în acest timp şeful Guvernului a adunat un bilanţ ruşinos pentru orice lider european.

El afirmă că, în primul rând, actualul prim-ministru a făcut o prioritate din a slăbi justiţia „pentru a-i face pe plac preşedintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea" - a sprijinit cererea de revocare a procurorului-şef al DNA de către ministrul Justiţiei, deşi Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ procedura de demitere, a sprijinit, totodată, modificările la Codul penal prin care este slăbit actul justiţiei, iar abuzul în funcţie este aproape dezincriminat.

„În cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflaţiei şi deficitul bugetar au bătut record după record. Avem cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 5,4%, şi asistăm la o creştere de aproape 4 ori a deficitului bugetar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei. Totodată, indicele ROBOR, în baza căruia se calculează ratele la creditele ipotecare în lei, a ajuns la un nivel record al ultimilor patru ani, de 3,27%. Din cauza acestor dezechilibre macroeconomice, România s-a îndepărtat de zona euro. Dacă, în 2016, România îndeplinea 4 din cele 5 criterii principale de aderare la moneda unică, acum, din cauza creşterii ROBOR şi a ratei inflaţiei, mai îndeplinim doar un criteriu de aderare, cel privind deficitul bugetar de sub 3%, după cum o arată Raportul de convergenţă publicat de Comisia Europeană în luna mai. În plus, toate prognozele instituţiilor economice internaţionale şi ale agenţiilor de rating independente arată că deficitul va depăşi 3% până la finalul anului şi, deci, România va pierde şi ultimul criteriu de aderare la zona euro", afirmă Mureşan, într-un mesaj postat marţi pe Facebook.

El mai spune că o „altă contraperformanţă a Guvernului Dăncilă în aceste aproape şase luni de mandat o reprezintă absorbţia fondurilor europene. Astfel, prim-ministrul Dăncilă şi ministrul pentru fonduri europene au absorbit doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 miliarde de euro alocate de UE ţării noastre în perioada 2014 - 2020 pentru combaterea şomajului. În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, absorbţia Guvernului Dăncilă este de doar 34 de milioane de euro, dintr-un total de 6,7 miliarde de euro alocări pentru aceeaşi perioadă. În acest ritm, cel mai probabil vom avea dezangajări de fonduri europene până la finalul acestui an. De asemenea, Guvernul dovedeşte o slabă pregătire a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene care va începe la 1 ianuarie 2019, calendarul Reuniunilor ministeriale din timpul Preşedinţiei UE propus de Guvern fiind unul lipsit de viziune”, a mai spus europarlamentarul.

„În loc să organizeze reuniuni în toate marile oraşe ale României, să deschidă toată ţara către Europa şi, totodată, să aducă Europa mai aprope de oameni, Guvernul a decis ca toate reuniunile să se organizeze la Bucureşti, între zidurile Casei Poporului. De asemenea, nu vedem de la Guvern o estimare de buget a preşedinţiei şi nici o strategie clară de comunicare privind acest eveniment cu o importanţă fără precedent în istoria recentă a ţării noastre", afirmă Siegfried Mureşan.

Conform acestuia, în toate aceste cinci luni, Comisia Europeană a avertizat în mai multe rânduri Guvernul României cu privire la consecinţele măsurilor adoptate. La 1 martie, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans cerea României să nu facă paşi în direcţia greşită şi să adopte reformele necesare pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În luna mai, Comisia Europeană a avertizat Guvernul în două rânduri privind efectele politicilor fiscale şi a atras atenţia că Executivul nu a luat măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar. De asemenea, în luna iunie, Consiliul miniştrilor de finanţe din UE a cerut României să ia toate măsurile pentru a reduce abaterea bugetară semnificativă. De asemenea, imediat după aprobarea modificărilor la Codul penal de către Parlamentul României, Comisia Europeană a reacţionat spunând că va citi cu atenţie modificările legislative şi că nu va ezita să ia măsuri pentru respectarea tratelor europene pe care şi România le-a semnat.

„În concluzie, Viorica Dăncilă revine la Bruxelles după aproape 5 luni cu un bilanţ ruşinos pentru orice prim-ministru european. De aceea, trebuie să ne aşteptăm la o reacţie dură şi fermă din partea partenerilor internaţionali. Se vor cere garanţii privind reducerea deficitului bugetar, absorbţia fondurilor europene, respectarea statului de drept şi buna pregătire a preşedinţiei Consiliului UE", adaugă europarlamentarul.

Premierul Viorica Dăncilă va avea întrevederi marţi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu comisiarii europeni pentru buget, pentru agricultură şi pentru politică regională. Vizita la Bruxelles urmăreşte intensificarea dialogului Guvernului cu instituţiile europene, în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, a transmis Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite