144 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Bilanţul total a ajuns la 906 pacienţi confirmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În total au fost consemnate 13 decese în rândul pacienţilor cu coronavirus. FOTO Inquam Photos
În total au fost consemnate 13 decese în rândul pacienţilor cu coronavirus. FOTO Inquam Photos

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România a ajuns miercuri la 906 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate 144 de cazuri noi. „La ATI, în acest moment, sunt internaţi 18 pacienţi, din care 8 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară”, au precizat autorităţile.

„Până astăzi, 25 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 23 la Bucureşti, 6 la Craiova, 2 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi). 

Până astăzi, 25 martie, 13 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Craiova, Timişoara şi Bacău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 144 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 3 ani şi 79 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 18 pacienţi, din care 8 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Menţionăm că aceste cifre referitoare la persoanele carantinate şi izolate nu cuprind cifrele cu privire la situaţia din municipiul Bucureşti, pentru care vom comunica în cel mai scurt timp posibil. 

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate  14.466 de teste, din care 646 în unităţi medicale private”, a transmis miercuri Grupul de Comunicare Strategică.

  

Peste 100.000 de persoane în izolare

„În urma centralizării datelor la nivel naţional, inclusiv de la nivelul Municipiului Bucureşti, facem următoarele precizări:  

Număr persoane aflate în carantină: 6.016

Număr persoane aflate în izolare la domiciliu: 100.199”, a transmis Grupuld e Comunicare Strategică.

167 dosare penale 

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 167 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 1.336 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 

De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 450 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 8 persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

51 de români confirmaţi co coronavirus peste hotare

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 51 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 38 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Franţa şi câte unul în Tunisia, Irlanda şi Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 8 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 7 în Italia şi unul în Franţa, au decedat.

covid 25 03

Centru privat de dializă din Bucureşti, închis după ce 9 persoane au fost confirmate cu coronavirus 

DSP a anunţat miercuri închiderea unui centru de dializă privat din Bucureşti după ce o anchetă epidemiologică a relevat faptul că un număr de 9 persoane au fost infectate cu noul coronavirus. „În punctul de lucru au fost prelevate un număr de 40 de probe. Pentru 20 de probe au fost primite rezultatele, 9 au fost confirmate pozitiv”, au transmis autorităţile. 

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a decis miercuri închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Judeţean Suceava pentru dezinfecţie şi mutarea celor 124 de pacienţi care se mai află internaţi în unitatea spitalicească. Din cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID 19. MApN a anunţat şi închiderea Spitalului Militar Focşani pentru 48 de ore după ce două cadre medicale au fost testate pozitiv marţi.

Măsuri dure impuse de autorităţi 

Marcel Vela a anunţat, marţi seară, principalele prevederi ale Ordonanţei Militare nr. 3, care impune şi mai multe restricţii de circulaţie în contextul răspândirii coronavirusului. Astfel, România va intra în carantină generalizată care se va aplica întregii populaţii, indiferent de vârstă sau categorie socială. Persoanele de peste 65 de ani vor putea să iasă din casă în intervalul orar 11:00-13:00. 

„Stimaţi români, Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani ne-a lovit şi pe noi. Vorbim de acest virus cumplit care ne-a lovit pe noi şi lumea întreagă. În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate şi în ţara noastră. Asta ne-a determinat să acţionăm imediat şi să luăm măsuri mai dure, măsuri pe care le-am anunţat deja, gradual, în primele două ordonanţe militare. Vreau să vă asigur pe cei care sunteţi în carantină sau în izolare că de aici, de la pupitru, vă vorbim şi în calitate de părinţi, de bunici sau de fii. Ne aflăm şi noi în situaţia multora dintre dumneavoastră care nu şi-au mai văzut cele mai dragi fiinţe de multe zile. Îi îndemn pe cei care încă nu conştientizează pericolul să se trezească. Nu ne jucăm cu sănătatea publică”, a declarat ministrul de Interne .

Impunerea restricţiilor dure era absolut necesară 

Asta în condiţiile în care luni, când România înregistra doar 576 de cazuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile atrăgea atenţia că ţara noastră se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generaţia 2, 3 şi 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susţinută. Strategia recomandată este încă una axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată. Pe de altă parte, specialiştii în Sănătate susţin că, în ceea ce priveşte măsurile dure impuse de preşedintele Iohannis, acestea erau nu doar absolut necesare, dar şi singurele lucruri pe care le puteam face pentru a aplatiza rata îmbolnăvirilor. 

„Măsurile adoptate de şeful statului erau absolut obligatorii, iar adoptarea lor s-a făcut la momentul potrivit, cel puţin din punct de vedere administrativ şi politic. Salut faptul că armata este implicată în această bătălie. Era absurd să ţii zeci de mii de soldaţi în cazărmi când va fi o nevoie acută de personal pentru implementarea acestor măsuri. Nu mă refer doar la impunerea măsurilor restrictive, dar sunt necesare soluţii logistice pentru persoanele de peste 65 de ani, cărora acum le este interzisă complet părăsirea locuinţei. Cine îi va ajuta, cine le va aduce medicamente, pentru că nu toată lumea are nepoţi. Vorbim de 16% din populaţia ţării, adică circa 3,5 milioane de oameni. Altfel, totalul de peste 750 de cazuri respectă modelul matematic al unei creşteri a cazurilor cu 22%/zi, aşa cum a fost ea înregistrată în Italia. Cu cât numărul de teste va creşte, este de aşteptat să avem şi o creştere a numărului de cazuri. Aceste cifre ne vor spune cât de repede ne apropiem de Italia. Dacă în acest moment avem 20 de zile în faţă, s-ar putea să aflăm că avem doar 10 în realitate. Stăm cu ochii pe grădina lor, pentru că ce se va întâmpla la ei se va întâmpla şi la noi”, este de părere Sorin Paveliu, expert în politici publice de Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite