Iohannis, despre candidatura pentru șefia NATO: Șansele mele sunt rezonabile. Nu intenționez să mă retrag sau să negociez altceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a negat că ar putea lua în considerare retragerea candidaturii sale din cursa penru șefia NATO, afirmând că șansele de câștig sunt „rezonabile”.

Șeful statului neagă urmărirea unei alte funcții FOTO Arhivă Adevărul
Șeful statului neagă urmărirea unei alte funcții FOTO Arhivă Adevărul

Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Da, sunt câteva afirmații în spațiul public. În continuare, consider că șansele mele sunt rezonabile”, a susținut șeful statului, întrebat dacă ia în considerare să se retragă și că se îndrepte către o altă funcție la nivelul instituțiilor din UE. 

Aflat în vizită de lucru în România, șeful Consiliului European, Charles Michel ,chestionat cu privire la posibilitatea preluării funcției sale de către șeful de stat, a răspuns că președintele Klaus Iohannis „are deja un rol foarte important la nivelul Consiliului European”. 

Anunțul candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru șefia NATO a stârnit controverse, fiind făcut în urma precizărilor SUA cu privire la susținerea lui Mark Rutte în funcție, iar șansele vehicuolate privesc motivarea unei necesități a unui reprezentant al țărilor din est la nivelul funcțiilor înalte din Uniunea Europeană. 

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat înainte de anunțarea canidaturii, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că actualul șef de stat trebuie să facă acest lucru și să „lupte” pentru România. 

Ulterior, întrebat cum vede anunțul și dacă e de părere că actualul președinte l-a făcut fără consultări cu partenerii din NATO, Traian Băsescu a precizat: „Aici e partea de risc major pe care o văd în această declarație. Dacă ar fi fost un aranjament deja făcut, să se renunțe la Rutte, cei care ar fi trebuit să anunțe, ar fi fost americanii. În interiorul NATO, desemnarea e un act politic pe care și-l arogă Statele Unite, dar și celelalte două puteri nucleare, Franța și Marea Britanie”, a mai afirmat Băsescu la Digi24.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu arătat că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis are șanse și argumente puternice pentru a fi ales noul secretar general al NATO, subliniind că premierul demisionar al Olandei, Mark Rutte, are deja vot negativ din partea Ungariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite