Turcan: Pregătim includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor

0
Publicat:

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, marți, că se pregătește includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor. Potrivit oficialului, a avut loc o primă discuție în acest sens, cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale - Casa Regală.

Turcan: Valoarea reședințelor regale din Sinaia merită să fie recunoscută de UNESCO Foto: Arhivă
Turcan: Valoarea reședințelor regale din Sinaia merită să fie recunoscută de UNESCO Foto: Arhivă

Pregătim Includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor. Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale - Casa Regală cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională”, a scris ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii a subliniat că cele două castele, Peleș și Pelișor, nu sunt doar monumente istorice „ ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană”. „Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă”, a adăugat Turcan.

Potrivit ministrului Culturii „valoarea excepțională” a reședințelor regale din Sinaia merită să fie recunoscută de UNESCO, prin includerea acestora în Lista Patrimoniului Mondial.

Ministrul Raluca Turcan le-a transmis un mesaj de mulțumire reprezentanților instituțiilor participante la discuții, menționând că vor exista colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia, în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite