Cel puțin 20 morți și peste 70 de răniți după un atac cu rachete la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat vineri rachete balistice asupra infrastructurii civile din orașul ucrainean Odessa, port la Marea Neagră, ucigând cel puțin 20 persoane și rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Cel puțin 16 oameni au murit după un atac rusesc cu rachete la Odesa FOTO via X
Cel puțin 16 oameni au murit după un atac rusesc cu rachete la Odesa FOTO via X

Rusia și-a intensificat atacurile asupra orașului din sudul țării în ultimele săptămâni, lansând drone sau rachete aproape în fiecare zi în această lună.

Două rachete rusești Iskander-M lansate din peninsula Crimeea, ocupată de Moscova, au lovit o zonă rezidențială din Odessa, a transmis Oleh Kiper, guvernatorul regiunii, la televiziunea națională.

Unii locuitori se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu gaz și electricitate în urma atacurilor a adăugat el.

„Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Este o rachetă foarte puternică care ajunge din Crimeea ocupată în câteva minute", a subliniat Kiper.

„Rusia continuă să terorizeze Odesa ... rezidenți, personal medical și al serviciilor de urgență se numără printre victime și răniți", a transmis Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei.

Un paramedic şi un membru al echipelor de salvare au fost uciși de o a doua rachetă, după ce s-au grăbit să intervină pentru a salva persoanele rănite în atacul inițial, a adăugat Kiper.

Zece persoane au suferit răni grave, a precizat el. Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, formând cozi la centrele medicale. 

O instalație de agrement cu trei etaje a fost distrusă, la fel și cel puțin 10 locuințe, o conductă de gaz de joasă presiune, în timp ce camioane ale salvatorilor au fost avariate, a transmis comandamentul militar sud.

Salvatorii s-au luptat să stingă incendiile la conductă și la o locuință pe o suprafață totală de aproximativ 120 de metri pătrați.

„Teroarea rusă asupra Odessa este un semn al slăbiciunii inamicului, care luptă împotriva civililor ucraineni într-un moment în care nu poate garanta siguranța oamenilor pe propriul teritoriu", a scris pe Telegram șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Iermak.

Primăria a decretat zi de doliu sâmbătă în urma acestui atac, unul dintre cele mai grave asupra oraşului Odessa de la începutul invaziei ruse în urmă cu doi ani, a notat AFP. Este al treilea atac soldat cu morţi din această lună.

Pe 3 martie, un atac cu dronă asupra unui bloc de apartamente a ucis 12 persoane, între care cinci copii, iar pe 6 martie, în urma unui atac cu bombă - în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis se aflau în oraş - au murit cinci persoane.

În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile asupra oraşului-port de la Marea Neagră, o platformă crucială pentru exporturile de cereale ucrainene via un coridor maritim creat de Kiev după ieşirea Moscovei dintr-un acord care a permis Ucrainei să-şi exporte producţia de grâne, scrie Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite