Fosta şefă a guvernului scoţian Nicola Sturgeon, arestată în cadrul unei anchete cu privire la finanţele partidului ei

0
Publicat:

Fosta şefă a guvernului scoţian Nicola Sturgeon a fost arestată în cadrul unei anchete cu privire la finanţele formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), relatează The Guardian. 

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Nicola Sturgeon, care a demisionat din funcția de prim-ministru și lider al SNP la începutul lunii aprilie, este a treia persoană arestată în cadrul Operațiunii Branchform, ancheta Poliției scoțiene privind acuzațiile că peste 600.000 de lire sterline strânşi de susţinătorii independenţei Scoţiei în 2017, au fost cheltuite în mod necorespunzător de către partid.

Soțul ei, Peter Murrell, fostul director executiv al SNP, a fost arestat la 5 aprilie, și a fost interogat timp de aproape 12 ore înainte de a fi eliberat fără a fi acuzat.

Poliția le-a percheziționat casa și grădina din spate și, de asemenea, a percheziționat sediul central al SNP în baza unui mandat.

Colin Beattie MSP, pe atunci „trezorier” al partidului, a fost arestat și interogat în cadrul aceleiași anchete la 18 aprilie și eliberat ulterior fără acuzații, în așteptarea unor investigații suplimentare.

Într-un comunicat emis duminică, la ora 14.28, Poliția Scoției a declarat următoarele:

„O femeie în vârstă de 52 de ani a fost arestată astăzi, duminică, 11 iunie 2023, în calitate de suspect în ancheta privind finanțarea și finanțele Partidului Național Scoțian.

Femeia se află în custodia poliției și este interogată de procurori.  Un raport va fi trimis la Crown Office și la Procurator Fiscal Service.

Întrucât ancheta este în curs de desfășurare, nu putem face alte comentarii”.

După opt ani la conducerea Scoţiei şi 15 ani în funcţii de răspundere în executivul local, Nicola Sturgeon şi-a anunţat demisia în luna aprilie, spre surprinderea generală, explicând că nu mai are energie. Retragerea liderei carismatice, aflată în prim-planul mişcării secesioniste, a slăbit partidul, ieşit divizat din campania internă, care a dus la numirea ca premier a lui Humza Yousaf.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite