Găsit după 28 ani. Bolidul Ferrari furat în 1995 de la fostul campion de Formula 1 Gerhard Berger, descoperit în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Ferrari furat în 1995 din Italia, de la fostul campion de Formula 1 Gerhard Berger, a fost recuperat după 28 ani, după o investigaţie a poliţiştilor din Marea Britanie.

Poliţiştii din Marea Britanie au refăcut traseul maşinii furate. foto: Metropolitan Police
Poliţiştii din Marea Britanie au refăcut traseul maşinii furate. foto: Metropolitan Police

Maşina, un Ferrari F512M roșu, dispăruse în aprilie 1995, împreună cu un alt autoturism Ferrari, în timpul Marelui Premiu din San Marino din Imola, Italia. Ambele maşini aparţineau unor piloți de Formula 1, participanţi la cusă, iar cel roşu, era al pilotului austriac Gerhard Berger.

După mai bine de 28 ani de la dispariţia maşinilor, autoturismul lui Gerhard Berger a fost găsit în Marea Britanie, de Serviciul de Poliţie Metropolitană londoneză (Met), conform unui comunicat al Serviciului. 

Ancheta poliţiştilor Met  - care se ocupă şi de coordonarea activităţilor privind combaterea terorismului - a pornit în ianuarie 2023, după o alertă primită din partea companiei Ferrari, care a verificat un autoturism cumpărat anul trecut de un cetăţean din Statele Unite ale Americii, prin intermediul unui broker din Marea Britanie şi a stabilind că este furată. 

Ofițerii de la Unitatea de Combatere a Criminalității Vehiculelor Organizate au efectuat anchete ample în întreaga lume, care au dezvăluit antecedentele mașinii, inclusiv faptul că a fost expediată în Japonia la scurt timp după ce a fost furată până când a fost adusă în Marea Britanie la sfârșitul anului 2023", se arată în informarea Mets.

Stabilind istoria vehiculului, Ferrari-ul lui Gerhard Berger a fost găsit și preluat de poliţiştii Met pentru a împiedica exportul acestuia din Marea Britanie.

„Verificările noastre au fost minuțioase și au inclus contactarea autorităților din întreaga lume. Am lucrat rapid cu parteneri, inclusiv Agenția Națională a Criminalității, precum și Ferrari și dealeri internaţionali auto. Iar această colaborare a fost esențială pentru înțelegerea istoricului vehiculului și pentru a împiedica părăsirea acestuia din țară", a declarat Mike Pilbeam, poliţistul care care a condus ancheta.

Cercetările continuă și, până în prezent nu au fost efectuate arestări. A doua mașină rămâne, încă, dispărută.

Doar în 2023, unitatea care se ocupă de furturile internaţionale auto din Met a recuperat 418 vehicule, cu o valoare totală de 31 de milioane de lire sterline. Dintre acestea, 326 au fost legate de bande criminale organizate, reprezentând 21 de milioane de lire sterline din valoarea totală a vehiculelor confiscate.

Gerhard Berger, de 10 ori câștigător de Grand Prix, a fost coleg cu Ayrton Senna, la McLaren. A împărțit garajul McLaren cu brazilianul timp de trei sezoane și în doi dintre anii în care a câștigat titlul.

Gerhard a concurat în Formula 1 timp de 14 sezoane, terminând de două ori pe locul 3 în clasamentul general al campionatului, în ambele cazuri pilotând pentru Ferrari. A câștigat zece Mari Premii, a obținut 48 de podiumuri și a plecat de 12 ori din pole-position.

Probabil cea terifiantă experienţă a pilotului în Formula 1 a fost în 1989, când a supraviețuit accidentului îngrozitor din Grand Prix-ul din San Marino, de la Imola. Atunci, mașina lui a ieșit de pe pistă la Tamburello, lovind zidul la o viteză de 289 km/h, înainte de a fi cuprinsă de flăcări. Berger a rămas inconștient timp de trei minute, însă, în mod miraculos, a scăpat doar cu arsuri de gradul II la mâna, o claviculă zdrobită și o coastă fisurată.

La doar o lună după accident, Berger a revenit în cursă, la Marele Premiu al Mexicului, iar apoi a mai câştigat încă șase curse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite