SUA dispun de informaţii că grupul Wagner intenţionează să furnizeze Hezbollah un sistem de apărare antiaeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite dispun de informaţii potrivit cărora grupul de mercenari Wagner intenţionează să furnizeze Hezbollah, miliţia libaneză susţinută de Iran, un sistem de apărare antiaeriană, a relatat The Wall Street Journal, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Gruparea Wagner ar intenționa să ajute Hezbollah cu un sistem de apărare antiaeriană FOTO Arhivă
Gruparea Wagner ar intenționa să ajute Hezbollah cu un sistem de apărare antiaeriană FOTO Arhivă

Potrivit publicaţiei americane, Wagner intenţionează să furnizeze sistemul Panţir-S1, cod NATO SA-22 Greyhound, care utilizează rachete antiaeriene şi tunuri de apărare aeriană pentru a intercepta avioanele.

Un oficial american sub rezerva anonimatului, citat de The Wall Street Journal, a declarat că Washingtonul nu a confirmat că sistemul a fost trimis. Însă, oficiali americani monitorizează discuţiile dintre Wagner şi Hezbollah, a precizat publicaţia.

Publicaţia americană a afirmat că sistemul Panţir va fi furnizat Hezbollah via Siria, unde Rusia l-a susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil început în 2015.

Wagner ar fi însărcinat cu livrarea sistemului antiaerian, potrivit unor oficiali americani

Organizația de mercenari ruși Wagner Group, care operează în Siria, a fost însărcinată cu livrarea sistemului de rachete sol-aer SA-22, au declarat anonim oficiali americani, potrivit CNN. Nu este clar dacă acesta a fost deja livrat sau când ar putea fi livrat. Sistemul a fost furnizat inițial de Rusia pentru a fi folosit de guvernul sirian, au precizat sursele.

Una dintre surse a declarat că SUA a monitorizat mișcările recente ale sistemului antiearian rus. Cealaltă sursă a declarat că evaluarea SUA s-a bazat parțial pe informații obținute despre discuțiile dintre liderul sirian Bashar al-Assad, gruparea Wagner și miliția Hezbollah cu privire la livrarea sistemului.

Atât Wagner, cât și luptătorii Hezbollah operează de ani de zile în Siria, unde au lucrat alături de forțele armate ruse și siriene pentru a susține regimul Assad împotriva opoziției siriene. Hezbollah a început să își retragă luptătorii în ultimii ani, dar grupul este susținut și de Iran, care este un aliat apropiat al lui Assad. O a treia sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale a declarat că există dovezi ale unei colaborări tot mai intense între Hezbollah și Wagner în Siria.

Posibilitatea ca Hezbollah să dispună în curând de un nou sistem de apărare aeriană vine pe fondul îngrijorărilor că militanții islamiști alestinieni iau în considerare deschiderea unui nou front în războiul Israelului împotriva Hamas, la granița de nord a Israelului cu Libanul. SUA au avertizat în repetate rânduri Hezbollah și alte grupări susținute de Iran să rămână în afara conflictului și a poziționat portavioane și trupe în regiune pentru a încerca să descurajeze o eventuală escaladare, notează CNN.

Kremlinul dezminte informația

Kremlinul a dezminţit vineri un articol din cotidianul american Wall Street Journal, potrivit căruia grupul de mercenari Wagner intenţionează să furnizeze un sistem de apărare antiaeriană islamiştilor Hezbollah din Liban, transmite Reuters.

"Am spus deja că de facto un astfel de grup (Wagner - n. red.) nu există, a răspuns purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la o întrebare despre articolul bazat pe afirmaţii ale unor oficiali americani neidentificaţi, care susţin că există informaţii ale serviciilor secrete ale SUA despre transferul respectiv de armament.

"Toate aceste închipuiri nu se întemeiază de regulă pe nimic şi nu au nicio bază", a afirmat Peskov. "Există canale de comunicaţie de urgenţă între forţele armate (ruse şi americane - n. red.), iar dacă ar exista îngrijorări reale despre ceva, ei (americanii) le pot transmite oricând militarilor noştri", a adăugat el.

Gărzile Revoluţionare din Iran au fondat Hezbollah în 1982, în timpul războiului civil din Liban (1975-1990). Ea a făcut parte din efortul Iranului de a exporta revoluţia islamică din 1979 în jurul regiunii şi de a lupta împotriva forţelor israeliene după invazia lor din 1982 în Liban.

Grupul Wagner, care a fost finanţat de statul rus şi adus sub controlul Kremlinului după rebeliunea armată eşuată din iunie condusă de fostul său lider Evgheni Prigojin, nu a răspuns la o solicitare de a comenta din partea Reuters.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite