NASA, anunţ despre existenţa vieţii extraterestre: au fost descoperite zece noi planete asemănătoare cu Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telescopul Kepler a identificat 219 noi planete FOTO NASA
Telescopul Kepler a identificat 219 noi planete FOTO NASA

NASA a anunţat că „vânătorul său de planete“, telescopul Kepler, a descoperit zece noi exoplanete în afara sistemului nostru solar, care ar avea dimensiunea şi temperatura potrivite pentru a susţine viaţa.

Agenţia spaţială americană a dezvăluit luni datele colectate de telescopul Kepler în primii patru ani de misiune, fiind „cele mai complete analize asupra exoplanetelor“. Rezultatul? Kepler a descoperit 219 planete străine, printre care se numără 10 cu o dimensiune apropiată de cea a Pământului şi care întrunesc condiţiile existenţei apei lichide - principala caracteristică în căutarea unei lumi locuibile. 

Cercetătorul Mario Perez din cadrul misiunii Kepler spune că noile date arată că „probabil nu suntem singuri“ în Univers, deoarece patru ani de cercetări arată cât de comune pot fi planetele asemănătoare Pământului, scrie Washington Post. Savantul NASA Natalie Batalha susţine că „aceste rezultate vor fi baza pentru viitoarele cercetări în căutarea vieţii extraterestre”.

kepler FOTO NASA

„Datele culese cu ajutorul telescopului Kepler sunt unice, întrucât reprezintă singurele care conţin o populaţie a acestor planete cu o dimensiune şi orbită asemănătoare cu a Pământului. Înţelegerea frecvenţei acestor planete în galaxie ne va ajuta la elaborarea viitoarelor misiuni NASA“, a adăugat Mario Perez.

Planete stâncoase şi gazoase

De asemenea, datele colectate de Kepler au evidenţiat două tipuri distincte de planete mici, care au implicaţii semnificative în căutarea vieţii: există o diviziune clară între dimensiunile planetelor stâncoase, asemănătoare Pământului, şi cele gazoase, mai mici decât Neptun. Au fost descoperite puţine planete care să nu se încadreze în aceste principale două categorii. 

„Ne place să credem despre acest studiu că permite o clasificare a planetelor în acelaşi mod în care biologii identifică noi specii de animale. Descoperirea a două grupuri distincte de exoplanete este ca şi cum am descoperi faptul că mamiferele şi şopârlele fac parte din ramuri distincte ale arborelui genealogic“, a declarat Benjamin Fulton, autorul studiului despre tipurile de planete. 

Astronomii au remarcat că, în general, natura creează planete stâncoase cu 75% mai mari decât Pământul.  Toate planetele pornesc cu aproximativ aceeaşi cantitate de rocă în miezul lor, diferenţa fiind dată de cantitatea de hidrogen şi heliu. Din motive pe care savanţii încă nu le înţeleg, aproape jumătate dintre aceste planete dobândesc o cantitate mică de hidrogen şi heliu care duce la creşterea dramatică a volumului, permiţându-le să treacă în rândul planetelor gazoase mai aproapiate de dimensiunea planetei Neptun.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite