Rusia a lansat cu succes capsula Progress 60 într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capsula spaţială Progress M-52, din aceeaşi clasă cu cea lansată joi, fotografiată de la bordul ISS, în 2005 / Imagine: NASA
Capsula spaţială Progress M-52, din aceeaşi clasă cu cea lansată joi, fotografiată de la bordul ISS, în 2005 / Imagine: NASA

Capsula cargo spaţială rusească Progress 60 a fost lansată cu succes, joi noapte, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) cu alimente, combustibil şi alte materiale, informează NASA.

Lansarea a avut loc la ora locală 22.55 (01.55 ora României), ISS aflându-se în acel moment la circa 400 de kilometri altitudine, deasupra zonei de nord-vest a Sudanului, aproape de graniţa cu Egip şi Libia.

La mai puţin de zece minute de la lansare, capsula spaţială a ajuns pe orbita intermediară şi şi-a desfăcut panourile solare şi antenele de navigaţie, aşa cum era prevăzut. Vehiculul rusesc, fără echipaj la bord, va efectua 34 de orbite terestre înainte de a ajunge la avanpostul orbital duminică.

Misiunea anterioară de aprovizionare a ISS cu ajutorul capsulei ruseşti Progress 59 s-a încheiat dramatic, după ce, din cauza unei defecţiuni, vehiculul spaţial a ajuns pe o orbită incorectă, iar Roscomos, agenţial spaţială rusă, a pierdut controlul asupra capsulei, care s-a dezintegrat în atmosfera terestră, desupra Oceanului Pacific, la începutul lunii mai.

lansare progress

Lansatorul spaţial rusesc având la bord capsula Progress 60, înainte de lansare

Vehiculele spaţiale ruseşti Progress sunt capsule robotizate de unică folosinţă, fiind considerate un fel de „cai de povară“ în rândul vehiculelor folosite pentru alimentarea ISS, potrivit MEDIAFAX. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, şi au o istorie de succes. În august 2011, o defecţiune din timpul lansării a dus la prăbuşirea vehiculului Progress 44.

Cea mai recentă misiune americană de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale a eşuat, după ce racheta lansată pe 28 iunie de compania privată SpaceX, având la bord capsula Dragon, a explodat la circa două minute de la lansare.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

statia spatiala internationala

Staţia Spaţială Internaţională, fotografiată pe 30 mai 2011. Imagine NASA

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite