Antena 3 CNN Actualitate Codul Administrativ, noua ordonanță controversată este amânată de Guvern

Codul Administrativ, noua ordonanță controversată este amânată de Guvern

Codul Administrativ, noua ordonanță controversată este amânată de Guvern
12 Iun 2019   •   09:32

Guvernul face un pas în spate în privinţa adoptării Codului Administrativ.

Proiectul extrem de controversat ar fi trebuit să intre pe ordine de zi a şedinţei de Guvern, dar premierul Viorica Dăncilă a amânat discuţia deoarece partenerii sociali nu sustin prevederile din actul normativ. 

Cabinetul Dăncilă intentiona să discute miercuri în ședința de Guvern aprobarea Codului Administrativ, printr-o Ordonanță de Urgență.

Actul normativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (față de două treimi- cum este în prezent), mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici.

Totodată, în proiect este reglementat un termen de cinci zile în care prim-ministrul propune preşedintelui României o persoană pentru a fi numita în funcţia de membru al Guvernului, precum şi un termen de zece zile în care preşedintele trebuie să numească persoana în funcţie sau să motiveze refuzul numirii, pe motive de legalitate sau de oportunitate.

O altă modificare este că mandatele consilierilor locali judeţeni vor fi validate de către instanţele de judecată, nu de către comisiile de validare.
 

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close