Antena 3 CNN Externe Shakira, noi acuzații privind presupusa fraudă fiscală de peste 14 milioane de euro. Riscă 8 ani de închisoare în Spania

Shakira, noi acuzații privind presupusa fraudă fiscală de peste 14 milioane de euro. Riscă 8 ani de închisoare în Spania

Un procuror spaniol a depus o a doua plângere fiscală împotriva cântăreței columbiene Shakira, acuzând-o că a fraudat statul spaniol, cu 6,6 milioane de euro în 2018.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Sep 2023   •   17:25

Cunoscută drept Regina muzicii pop latino, Shakira a optat să fie judecată în noiembrie, la Barcelona, într-un proces în care neagă că nu a plătit impozite de 14,5 milioane de euro pentru perioada 2012-2014, fapt pentru care ar putea fi închisă până la opt ani.

În noul caz, procurorul susține că, în 2018, Shakira a omis să declare profituri de 12,5 milioane de dolari din plata unui avans pentru turneul său El Dorado World Tour.

Procurorii susțin că ea era rezidentă în Spania și, prin urmare, era obligată să își impoziteze acolo toate veniturile mondiale, indiferent de locul în care au fost obținute.

În schimb, spun ei, ea a deturnat banii către "companii cu sediul în țări cu impozitare redusă și opacitate ridicată".

Citește și: Surse: Smiley a rămas fără permis, în Tulcea. Cântărețul gonea cu peste 100 de km/h pe un drum cu limită de viteză de 50 de km/h

Artista în vârstă de 46 de ani, care a vândut milioane de discuri în întreaga lume, este acuzată că nu a plătit 6,6 milioane de euro, impozit pe venit și dobânzi.

Echipa de avocați a Shakirei a declarat că aceasta nu a primit nicio notificare cu privire la noul caz din Miami, unde se află acum.

O anchetă preliminară a început în luna iulie după un raport al fiscului cu privire la două posibile infracțiuni legate de veniturile și impozitele sale pe proprietăți aferente anului 2018.

Cântăreața latino-americană, urmează deja să fie judecată într-un proces la Barcelona spre finalul acestui an pentru două acuzații separate de evaziune fiscală, totalizând aproximativ 14,5 milioane de euro și reprezentând taxe neachitate pentru perioada 2012-2014.

Shakira a spus că este nevinovată, dar a achitat toate taxele pentru neplata cărora a fost acuzată

Procurorul public din Spania a cerut pentru acel proces o pedeapsă de închisoare de opt ani și două luni, precum și o amendă de 23,8 milioane de euro.

Shakira a declarat de mai multe ori că este nevinovată și a negat acuzațiile care i-au fost aduse în primul proces, considerând că ea trebuia să plătească taxe în Bahamas în 2012, 2013 și 2014, nu în Spania. Totuși, ea a anunțat că a plătit între timp toate taxele, plus dobânzile aferente.

În iulie 2022, ea a respins un acord cu procurorii din Spania, unde a locuit - cu mai multe pauze - alături de fostul ei partener de viață Gerard Pique, fost membru al naționalei de fotbal a Spaniei și al echipei F.C. Barcelona.

Cei doi s-au despărțit între timp, iar Shakira s-a mutat la Miami alături de cei doi fii ai lor.

×
Subiecte în articol: shakira frauda fiscala
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close