Isarescu, la foc incrucisat in Parlament: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!

Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:40
1475 citiri
Isarescu, la foc incrucisat in Parlament: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!

Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a venit marti in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlament

Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.

Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram

Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.

- Vreau sa dau raspunsuri scurte si daca mai exista nelamuriri sa le clarificam.

- La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere scade nivelul creditului si cresc costurile.

- Sa trecem acum la manipularea ROBOR.

Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de presa, este o audiere si trebuia sa raspundeti la intrebarile noastre.

Isarescu: Ma lasati sa vorbesc?

Zamfir: Eu va las, dar nu v-am pus intrebarea. De exemplu, in 28 noiembrie 2018 spuneati ca ROBOR e un produs al pietei iar BNR il calculeaza. In 15 ianuarie spuneti ca ROBOR e influentat de BNR. Cand ati spus adevarul.

Isarescu: In ambele cazuri. Vad ca si dumneavoastra aveti nelamuriri si vreau sa va explic ce inseamna ROBOR. Alimentarea cu lichiditati se face prin aceasta piata. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci. Bancile coteaza intre ele. Unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Exista o intelegere intre banci.

Zamfir: Ce inseamna intelegere?

Isarescu: Intelegere inseamna cand mergeti la piata, cumparati un produs, bateti palma, faceti intelegerea.

Zamfir: In legea Consiliului Concurentei scrie ca este interzisa intelegerea.

Isarescu: Intelegerea cartelara.

Zamfir: Nu, intelegere de orice tip.

Senatorul ALDE ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu merge astazi in Parlament sa explice cum functioneaza ROBOR" pe Ziare.com

#Mugur Isarescu Parlament, #Mugur Isarescu ROBOR, #Mugur Isarescu Darius Valcov , #Stiri Macroeconomie