Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianţei pentru vaccinuri

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax Postat la 04 iunie 2020 22 afişări

Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianţei pentru vaccinuri

Comisia Europeană a anunţat, joi, că donează 300 de milioane de euro către Gavi, o alianţă constituită în parteneriat public-privat care şi-a propus să mobilizeze resurse financiare şi expertiză ăentr salvarea de vieţi în ţările sărace în care vaccinurile sunt prea puţin utilizate.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, suma de 300 de milioane de euro va contribui la vaccinarea a 300 de milioane de copii şi salvarea a până la 8 milioane de vieţi, la distribuirea în 55 de ţări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri, la facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii şi serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare, dar şi la prevenirea reapariţiei poliomielitei în lume şi finanţarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgenţă pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană joi, când a avut loc summitul mondial privind vaccinarea organizat de Gavi, alianţa pentru vaccinuri.

„Vaccinurile pot salva vieţi, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea şi mai ales în comunităţile şi regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianţa pentru vaccinuri. Această alianţă oferă ţărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate şi programe de imunizare mai solide şi pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, Gavi poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăşi astfel criza provocată de această pandemie şi vom putea evita apariţia alteia”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

„Suma promisă astăzi se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI), din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianţa pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană. La 2 iunie, Comisia a propus suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde EUR în preţurile din 2018 (96,4 miliarde EUR în preţuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde EUR provenite din noul instrument Next Generation EU”, se arată în comunicat.

Gavi, alianţa pentru vaccinuri, este un parteneriat internaţional public-privat fără scop lucrativ, cu sediul la Geneva. Modelul Gavi este de a mobiliza resurse financiare şi expertiză, aducând la masa dialogului guverne şi producători de vaccinuri atât din ţările industrializate, cât şi din ţările în curs de dezvoltare, principalele agenţii ale ONU, instituţii din domeniul sănătăţii publice şi al cercetării, sectorul privat şi societatea civilă, în vederea salvării de vieţi şi a protejării sănătăţii prin asigurarea unui acces îmbunătăţit la vaccinuri noi şi prea puţin utilizate în ţările sărace.

Până în august 2019, Gavi a contribuit la prevenirea a 13 milioane de decese prin programe de imunizare de rutină care au vizat peste 760 de milioane de persoane, precum şi prin campanii desfăşurate în 74 ţări pentru imunizarea a peste 960 de milioane de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisia europeana,
doneaza,
vaccin,
vaccinuri,
comisie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.