În primul trimestru execuţia bugetului consolidat s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde lei, adică 0,54% din PIB

Postat la 02 mai 2019 27 afişări

În primul trimestru execuţia bugetului consolidat s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde lei, adică 0,54% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuţie, s-a încheiat pe primul trimestru al anului 2019 cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, informează Ministerul Finanţelor.

Suma este cu aproape un miliard de euro mai mare decât în T1 2018, când deficitul avea o pondere de 0,47% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 74,7 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creşteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (21,9%), accize (16,8%), TVA (14,8).

Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pib,
executie,
miliarde,
buget

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.