National

A murit academicianul Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A murit academicianul Emilian Popescu Cariera impresionantă a profesorului
A murit academicianul Emilian Popescu

Anunţ foarte trist pentru lumea academică din România şi nu numai. Marţi dimineaţa, a murit academicianul Emilian Popescu, la vârsta de 92 de ani. De-a lungul vieţii, acestuia i s-au acordat mai multe distincţii şi merite, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în 2004. Doi ani mai târziu, în 2006, profesorul avea să fie ales membru de onoare al Academiei Romane.

A murit academicianul Emilian Popescu. Cine a fost renumitul academician

Emilian Popescu s-a născut în dată de 20 februarie 1928, în localitatea Orleşti, judeţul Vâlcea.

A urmat Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din Bucureşti, secţia, limbi clasice (1948-1952) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

În 1955 a susţinut teza de licenţă despre Sfântul Grigorie Palama, alcătuită sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae.

A fost Preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (de la 1 februarie 1978).

A participat la Congrese şi simpozioane Internaţionale de epigrafie şi istorie, precum şi la a şasea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983).

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria G – „Cultele”.

În anul 2006 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Trei ani mai târziu, în 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Acad. Emilian Popescu Crucea Patriarhala „pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere şi promovare a lucrărilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii lui Hristos”.

În anul 2018, renumitul profesor a primit din partea Preafericirii Sale Ordinul Sfântul Andrei pentru întreaga activitate desfăşurată.

Academicianul Alexandru Zub, distins cu Premiul Cantemir

Academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir. Este al şaptelea Premiu, oferit ca distincţie anuală în cadrul Colocviilor Regale.

„Al şaptelea Premiu Cantemir, distincţie anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, este acordat în anul 2020 profesorului Alexandru Zub, membru al Academiei Romane. Din cauza restricţiilor existente ca urmare a crizei COVID-19, Colocviul Regal din anul 2020 a fost anulat. Al VII-lea Premiu Cantemir va fi înmânat domnului academician în a doua jumătate a anului”, precizează site-ul romaniaregala.ro.

Alexandru Zub s-a născut la data de 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani. Acesta este un istoric roman, membru corespondent al Academiei Romane din 10 septembrie 1991 şi membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studenţească, considerată ilegală de către autorităţi, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ştefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică (din care a executat şase, că deţinut politic). A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Şi-a legat numele de editarea unor lucrări de referinţă ale marilor istorici romani: V. Pârvan, Corespondenţa şi acte (1973); M. Kogălniceanu, Opere II (Scrieri istorice) (1976); V. Pârvan, Scrieri (1981); A. D. Xenopol, Istoria romanilor din Dacia Traiana s.a.

Adauga un comentariu