Actualitate

Avertisment transmis de ANSVSA privind folosirea Ivermectinei pentru COVID-19: „Posibile consecințe grave”

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis un avertisment privind folosirea Ivermectinei pentru tratarea COVID-19.

ANSVSA avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.

Reacția reprezentanților ANSVSA vine în contextul apariţiei unor noi informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2”.

„În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect”, transmit reprezentanții ANSVSA.

Avertisment transmis de ANSVSA: „Utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare poate avea consecinţe grave“

Reprezentanții ANSVSA transmit că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

„În ceea ce priveşte utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19. Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, mai spun reprezentanții ANSVSA.

Alexandru Rafila, despre Ivermectină: „La nivel european, acest medicament nu este aprobat“

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că ivermectina nu este aprobată la nivel european.

„La nivel european, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentelor) nu a aprobat acest medicament, singura utilizare la nivel comunitar este pentru afecţiuni parazitare la nivelul pielii, pentru râie. Acest lucru mă face să fie reţinut să recomand aşa ceva. Chestiunea aceasta în care oamenii încearcă să ia, inclusiv din punct de vedere profilactic, acest produs, este total greşită.

Noi nu discutăm numai de situaţia în care prevenim infecţia, dar trebuie să vedem cu ce consecinţe. Una este să iau două zile Ivermectină pentru că am avut un contact infectat cu cineva şi alta este să iau în fiecare zi. Aceste medicamente parazitare sunt foarte toxice şi de multe ori efectul este cumulativ. Dacă sunt oameni care iau perioade îndelungate Ivermectină ca să nu se îmbolnăvească cu COVID, atunci avem o problemă foarte serioasă, oamenii ar putea avea nişte probleme foarte serioase“, a menționat Alexandru Rafila.

Nici Agenţia Americană a Medicamentelor nu recomandă ivermetcina

Reprezentantul României la OMS a adăugat că un document de la Agenţia Americană a Medicamentelor care nu recomandă acest produs pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.

„Eu am găsit un document de la FDA (Agenţia Americană a Medicamentelor) care nu recomandă acest produs pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus. Eu îl întreb pe domnul doctor, dacă dânsul tratează pentru COVID un pacient, cu Ivermectină, care nu este recomandată pentru COVID, şi pacientul acela moare sau are complicaţii foarte serioase, care este poziţia dânsului profesională, pentru că putem vorbi de un malpraxis.

Noi nu trebuie să inducem populaţiei un entuziasm extraordinar pentru un produs care nu este autorizat în România pentru tratamentul COVID, în detrimentul vaccinării, care a fost autorizată. Nu trebuie să creăm false speranţe oamenilor într-o perioadă atât de dificilă”, a fost comentariul lui Alexandru Rafila, senator PSD şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Adauga un comentariu