Actualitate

Biroul Electoral Central a făcut anunţul. Românii pot vota la alegerile locale şi cu buletinul expirat

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Biroul Electoral Central a făcut anunţul. Românii pot vota la alegerile locale şi cu buletinul expirat
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot duminică, 27 septembrie, pe timp de pandemie de COVID-19

Biroul Electoral Central (BEC) a emis o decizie prin care alegerile locale 2020 se pot desfășura în condiții speciale. Astfel, oamenii care au buletinul expirat vor putea intra la vot.

„Românii cu acte de identitate expirate își vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale din 2020”, a anunțat BEC.

În ce condiții se aplică hotărârea

Această schimbare vine în contextul actual al pandemiei de coronavirus și vizează alegătorii cu buletine expirate în perioada 1 martie – 27 septembrie.

Potrivit Hotărârii BEC nr 81 din data de 7 septembrie, art 3, vor putea merge la secțiile de vot și alegătorii cărora le-a expirat actul de identitate în intervalul mai sus menționat.

De asemenea, în ziua alegerilor, cetățenii trebuie să meargă la secția care corespunde listei electorale permanente sau la cea unde este arondată adresa la care au domiciliul sau reşedinţa.

Decizia BEC vine ca urmare anunțului autorităților de a păstra valabilitatea anumitor documente pe toată perioada stării de alertă și la 90 de zile de la încetarea acesteia, conform Legii 55/2020.

Campanie electorală pentru alegeri locale 2020: Ce reguli trebuie să respecte candidații și alegătorii

Organizatorii evenimentelor electorale au obligaţia de a lua mai multe măsuri:

efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/ sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;

menţinerea distanţei fizice de un metru între participanţii la evenimente/ întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;

afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;

în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis, limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei acestora la maximum 2 ore;

în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în aer liber, limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană;

în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă, limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6;

în cazul acţiunilor din uşă în uşă, limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;

aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Măști de protecție pentru persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani

Toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/ echipele de campanie electorală ale acestora sunt obligați să poarte mască de protecție, care să le acopere nasul și gura.

În campania electorală este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

De asemenea se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Ce obligații au primarii

Primarii sunt obligaţi să stabilească locuri speciale pentru afişaj electoral şi să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora. Locurile trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective.

Pe un panou electoral, fiecare partid politic ori fiecare candidat independent poate aplica un singur afiş electoral. Acesta nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură.

Sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

Adauga un comentariu