Actualitate

Critici aduse subfinanțării cronice a programelor de sănătate. Ministrul Sănătăţii: „Sistemul sanitar este pe roşu în toate sectoarele”

Publicat: 17 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Critici aduse subfinanțării cronice a programelor de sănătate. Ministrul Sănătăţii Sistemul sanitar este pe roşu în toate sectoarele

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat vineri, 17 ianuarie 2020, despre subfinanţarea cronică a programelor de sănătate. Ministrul considera că a condus la un sistem sanitar care este „pe roşu în toate sectoarele”.

„Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicină din România ne-a dus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene şi trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanţând medicina vom rămâne şi vom bate pasul pe loc”, a afirmat ministrul, la dezbaterea „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nivelul costului mediul alocat în cadrul programului de fertilizare este mult mai mic decât în alte state.

„Din discuţiile cu specialiştii costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finanţat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finanţat integral. Aşa se practică. Din fericire, este un model de succes în România radioterapia în care un serviciu este finanţat integral. Aceste model de bună practică trebuie extins şi în alte sectoare, unul este fertilizarea în vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere”, a precizat el.

Conform acestuia, declinul demografic al României este „major, îngrijorător”. „Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie”, a spus Costache.

Costache vede necesară existenţa unui registru naţional în acest domeniu şi introducerea unor noi proceduri pentru fertilizare.

„Evident, nu înţeleg de ce nu au fost introduse până acum. Astfel ne împingem tinerii noştri să plece, tinerele cupluri să îşi caute soluţii în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului şi acest lucru trebuie să înceteze”.

Potrivit declaraţiei ministrului, săptămâna ce urmează va avea loc o întâlnire a comisiei de specialitate unde se vor prezenta soluţii care vor fi necesare să se implementeze rapid. Totodată, Costache considera o prioritate „de grad zero” aceea ce a suplimenta fondurile pentru programul de fertilizare în vitro din bugetul Sănătăţii.

Adauga un comentariu